Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam drs PP van Besouw
Plaats Den Haag
Datum 1 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
gepensioneerde particulier

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
box 3

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
als er vermindering van de stapelingen komt is dat positief.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
mooi

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
waarom moet de belastingdruk omhoog? Door de enorme inflatie daalt de reele overheidsschuld met 15 a 20% in de jaren 2022-2024.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Ik mis aandacht voor de reele progressiviteit [de WIG-problematiek]. Ook bij de pensionado's.
De kritiek van de Fiscalisten: dat de voorspelbaarheid van de belastinglast voor het individu verloren is gegaan is zeer terecht.
Kernpunt is: bij het ontwerpen van regelingen wordt uit het oog verloren dat koppeling aan het fiscale jaarinkomen een gegeven is, dat pas achteraf bekend is. Dat veroorzaakt de uitvoeringsproblemen. Je MOET andere criteria hanteren, die op 1 januari van een belastingjaar [of andere peildatum] bekend zijn.
Voorbeeld: aantal kinderen is duidelijk vast te stellen op een peildatum, maar het inkomen van een ZZP-er is niet te voren bekend.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Box 3
In de originele opzet van Vermeend was er een [relatief redelijk] rendement en een [relatief redelijk] tarief ten opzichte van de te verachten inflatie en rendement. Eenvoudig en voorspelbaar en zeer goed voor de Fiscus. [geen teruggaven bij koersdalingen.]
Nu is er voor obligaties en aandelen zowel een onredelijk hoog fiscaal rendement en ook nog een stijgend tarief bij een overmatige inflatie. Er is dus een zeer zwaar negatief reel rendement. Dat zal forse weerstanden oproepen.
Mijn Hoogleraar belastingrecht leerde me dat in normale omstandigheden de belastingdruk niet boven 50% moet komen omdat in dat geval de stimulans om te ontwijken te groot wordt.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
amendement Hillen, totdat de eigen woning naar een eigen box 3 compartiment wordt verhuisd.
Een behoorlijke regeling voor de pensioenopbouw buiten de pensioenfondsen om. Fiscale vrijstelling voor spaar/beleggingsvermogen, die meegroeit met de inflatie a la oude dags-voorziening

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
zie 9
Voor ondernemers is een nette BOR van groot belang.
De aanmerkelijk belang regeling moet niet verworden

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
neen