Aanpak Fiscale Regelingen
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Aerdenhout |
Datum | 28 februari 2023 |
Vraag1
Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?Particulier in loondienst
Vraag2
Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Ik ben er bekend mee. Ik heb te maken met box 3, standaard fiscale regelingen die horen bij loondienst en een eigenwoning.
Vraag3
Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.Het is jammer dat loondienst zwaar belast is ten opzichte van zelfstandigen. Dat zou recht getrokken moeten worden. Ook is de circus van toeslagen moeilijk bij te houden en ontmoedigt werk.
Er zou minder uit uitzonderingen moeten zijn en een lagere belasting voor werkenden moeten zijn.
Ook is de voorgestelde veranderingen in box 3 erg ingewikkeld. Het zou beter zijn om geen verschil te rekenen tussen “beleggingen” en “spaargeld” (want onder beleggingen hoort te veel verschillende dingen). Een belasting van bijvoorbeeld 1,2% op vermogen zou beter zijn dan het proberen werkelijke rendement te belasten.
Belasting op verhuurde woningen mag best omhoog gaan. De WOZ waarde is al vaak veel lager vanwege de verhuur en dan wordt dat daarbovenop nog minder gemaakt door de leegstandwet.
Vraag4
Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?Box 3 zou een belasting op vermogen moeten zijn, niet op rendement. De belasting zou niet afhankelijk moeten zijn van de type vermogen.
Toelagen zou vervangen moeten worden door minder belasting op werkenden. Dit zou door getrokken moeten worden door alle schalen en echt niet alleen voor de minima.
De 30% regeling en aftrekposten voor buitenlandse werknemers moeten verdwijnen. Zo wordt de salaris van Nederlanders kunstmatig omlaag gehouden.
Vraag5
Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?Lagere belasting voor mensen in loondienst.
Vraag6
Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.
Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Nee
Vraag7
Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?Box 3, 30% regeling, toeslagen, en ZZPer aftekposten
Vraag8
Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?30% regeling, verschillende OVB niveaus (lager heeft alleen een prins opdrijvende effect)
Vraag10
Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.Stimuleren van loondienst, concurrentie voor vermogenden (die bij hele hoge belastingen gewoon emigreren)