Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Ouder-Amstel
Datum 27 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier/adviseur

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Inkomstenbelasting

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Neutraal

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Hangt er vanaf hoe maatwerk daarin past.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Lagere belastingen voor iedereen, geen subsidie.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
- mogelijkheid tot tijdig maatwerk als regels onbedoeld anders uitpakken ter voorkoming van herstel en schade.
- voorkomen van juridisering en gerechtelijke procedures.
- consequenties in de keten, interbestuurlijke samenwerking.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Inkomstenbelasting vooringevulde gegevens en negatief inkomen: bij verkeerde doorgifte of wijzigingen uwv/gemeenten ontstaan problemen. Ook als deze meerdere keren zelfde vordering doen doordat systemen op hol slaan. Juridische procedures kunnen jaren duren waardoor er veel belasting dient te worden betaald in een probleemdossier met gevolg voor verlies woning. Later verrekenen is geen oplossing. Onduidelijke uitleg ook hierover. Als er na 5 jaar geen duidelijkheid is wordt een vordering op oninvorderbaar gezet in systemen als noodgreep in plaats van toepassen verjaring. Hierop volgen nieuwe problemen.
Gemeentebelasting: bij 0 inkomen dient dit te worden betaald omdat het overheidssysteem ervan uit gaat dat 0 inkomen niet bestaat. Gemeentebelasting volgt landelijk fiscaal beleid.
Tegemoetkoming bijzondere zorgkosten: te ingewikkeld voor ouderen en te lange periode dat zij het retour ontvangen, er zijn ouderen die hierdoor hun medicatie niet meer kunnen bekostigen.
Loonbeslag zonder controle van belastingdienst zelf: kan onterecht zijn en dan werkt belastingdienst daar aan mee, kan ook vroegtijdig signaal zijn dat er iets mis gaat bij de overheid.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Toeslagen, openbaar vervoer subsidie

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Aftrek studiekosten, fiets, kantoor aan huis, aftrek eigen woning

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Inkomensondersteuning, al vind ik belasting en subsidie erg door elkaar lopen bij veel regelingen.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Of er ook een voorschot herstel of pauzeknop mogelijk is bij andere knelpunten dan toeslagen. Zie wia voorschotten knelpunt kamerbrief.