Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Koninklijke INretail (AJ van Dijken)
Plaats Zeist
Datum 6 april 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Deze reactie is namens Koninklijke INretail, de vertegenwoordiger van non-food retail ondernemingen in Nederland.

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Ja, daarmee zijn wij bekend. Onze ondernemers hebben te maken met een breed scala aan regelingen vanuit de privé persoon, het al dan niet zijn van een familiebedrijf, het zijn van producent/importeur, het zijn van eigenaar en/of huurder van vastgoed, het zijn van werkgever, zelfstandig ondernemer, ondernemer met een B.V. enzovoorts.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Ondernemers hebben baat bij een zeker, goed uitlegbaar en stabiel belastingstelsel waarbij de lasten laag zijn en specifieke fiscale maatregelen in basis niet noodzakelijk zijn. Dit hangt (echter) mede samen met alle beleidsterreinen van de Rijksoverheid. Indien gekozen wordt voor het invoeren van bijvoorbeeld het wettelijk minimumuurloon, moet werkgeverschap aantrekkelijk gehouden worden door het verlagen van lasten. Wordt gekozen voor het verder verduurzamen van vastgoed en logistiek, dan is het stimuleren van het kunnen doen van investeringen noodzakelijk. Of hiertoe wordt gekozen voor een fiscaal instrument of een subsidie, is aan de Rijksoverheid. Het belangrijkste punt is dat de maatschappij als geheel baat heeft bij een tegemoetkoming aan ondernemers om zo een maatschappelijk doel te kunnen realiseren. Daarbij is het van belang dat maatregelen zo uitwerken dat ondernemers in Nederland niet benadeeld worden ten opzichte van ondernemers in het buitenland. Zo is het van belang om een gelijk speelveld met de buurlanden te creëren door de tarieven van de verbruiksbelastingen (BTW en Accijns) te harmoniseren. Dit zal ondernemers in de grensstreek goed doen omdat ze zodoende op een eerlijke manier met elkaar kunnen concurreren en niet afhankelijk zijn van door de overheid opgelegde verschillen in belastingtarieven.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Voor INretail is het belangrijk dat ondernemers in Nederland te maken hebben met een zeker, goed uitlegbaar en stabiel belastingstelsel waarbij de lasten laag zijn.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Een aanpassing van het belastingstelsel door het wijzigen van één of enkele fiscale regelingen moet ten goede komen van de doelgroepen die minder of geen voordeel meer genieten. Louter bij een volledige herziening van het Nederlandse belastingstelsel kan gekozen worden voor het verlagen van de generieke belastingen. Het wegnemen van een voordeel is in basis een nadeel voor de doelgroep en dit nadeel moet weggenomen worden.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Een aanvullend criterium dat INretail toe wil voegen aan deze lijst is het punt van de maatschappelijke meerwaarde. Die is niet louter uit te leggen in de criteria die reeds zijn opgesomd. Zoals het ministerie zelf stelt op haar website onder haar doelbeschrijving: “Het werk van het ministerie van Financiën gaat over meer dan cijfers en geld alleen. (….) Dat geld brengen burgers en bedrijven via belastingen bijeen, en verdeelt de overheid over zaken die we als samenleving belangrijk vinden.” Invulling van maatschappelijke meerwaarde kan zich vertalen in ‘draagvlak’ voor een regeling. Een regeling kan fiscaal zeer doelmatig zijn, maar niet maatschappelijk gewenst, dan wel vice-versa. Het criterium van ‘uitlegbaarheid’ moet wat INretail betreft dus breder worden uitgelegd.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Ingezet moet worden op het harmoniseren van de verbuiksbelastingen met de buurlanden.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
De volgende regelingen moeten blijven bestaan om ondernemerschap en innovatie te stimuleren in Nederland:
• Zelfstandigenaftrek
• Extra zelfstandigenaftrek starters
• Meewerkaftrek
• Stakingsaftrek
• Aftrek speur- en ontwikkelingswerk
• Willekeurig afschrijving starters
• Doorschuiven stakingswinst
• Doorschuifregelingen inkomen uit aanmerkelijk belang box 2
• Mkb-winstvrijstelling
• Terbeschikkingstellingsvrijstelling
• Laag vpb-tarief
• Innovatiebox
• Liquidatie- en stakingsverliesregeling
• Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
• Energie-investeringsaftrek (EIA)
• Milieu-investeringsaftrek (MIA)
• VAMIL
• OVB Vrijstelling bedrijfsoverdracht in familiesfeer
• Schenk- en erfbelasting Bedrijfsopvolgingsfaciliteit
• Giftenaftrek vennootschapsbelasting
• Egalisatiereserve
• Afdrachtvermindering speur- en ontwikkelingswerk WBSO
• Verlaagd gebruikelijk loon voor dga’s van startups
• Vrijstelling aandelenopties werknemers van startups
• 30%-regeling
• BTW Verlaagd tarief arbeidsintensieve diensten
• BTW laag Sierteelt
• BTW Kleineondernemersregeling
• BPM Vrijstelling bestelauto ondernemers
• MRB Verlaagd tarief bestelauto ondernemers

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Voor INretail is het van groot belang van (mkb-)ondernemerschap wordt gestimuleerd en dat ondernemers worden beloond voor het doen van investeringen in verduurzaming van Nederland, involdoende werkgelegenheid en goed werkgeverschap door middel van fiscale regelingen.