Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam CRAFT branchevereniging van onafhankelijke brouwerijen Nederland (J.A. Oostendorp)
Plaats Nijkerk
Datum 8 april 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
CRAFT is de branchevereniging van onafhankelijke bierbrouwerijen met een jaarproductie tot 200.000 hectoliter.
Onze vereniging heeft 178 brouwerijen als lid. In totaal zijn er in Nederland bijna 1000 brouwerijen. Deze kleine brouwerijen vertegenwoordigen 99% van het aantal brouwerijen in Nederland.

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Wet van 22 december 2021 tot wijziging van de Wet op de accijns.
Specifiek artikel 7 waarin melding wordt gemaakt van brouwerijen met een jaarvolume van maximaal 200.000 hectoliter waarvoor een 7,5% lager accijnstarief geldt dan voor brouwerijen met een jaarvolume boven de 200.000 hectoliter.
Al onze leden vallen onder dit lagere tarief.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
De wijziging van de Wet op de accijns vloeit voort uit Europese wetgeving en heeft als onbedoeld en onrechtvaardig effect dat onze leden, de kleine onafhankelijke ambachtelijke brouwerijen, gemiddeld 20% extra accijns gaan betalen. Deze extra accijns heeft directe gevolgen voor de cashpositie en rentabiliteit van veel brouwerijen en zal veelal niet kunnen worden doorberekend naar de afnemers onder andere omdat de prijs van het bier dan veel te hoog wordt ten opzichte van de concurrentie.
Dit is ook middels de door 144 kamerleden aangenomen motie van Inge van Dijk (nummer 35918-10 van 29-11-2021) duidelijk gemaakt. Daarom is in dit geval een specifieke fiscale regeling voor brouwerijen tot 200.000 hectoliter noodzakelijk.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
De wijziging op de Wet op de accijns is bedoeld om de wet eenvoudiger te maken. Mits de vereenvoudiging budgetneutraal is.
Echter zoals onder vraag 3 aangegeven valt de wijziging in de Wet voor onze leden gemiddeld 20% slechter uit. Daarom is en blijft in dit geval een specifieke fiscale regeling noodzakelijk.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
De Wet tot Wijziging van de Wet op de accijns heeft als uitgangspunt dat de wijziging op macro-economische schaal budgetneutraal zal moeten worden uitgevoerd.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
De Wet van 22 december 2021 tot wijziging van de Wet op de accijns heeft als gevolg dat onze leden gemiddeld 20% meer accijns gaan betalen dan voorheen. Hiermee wordt onrecht gedaan aan de oorspronkelijke doeltreffendheid, doelmatigheid en uitlegbaarheid van het lagere tarief in de oorspronkelijke Wet op de accijns voor onze leden.
Het lagere accijnstarief is een kleine compensatie voor de veel hogere kosten per liter bier die kleine brouwerijen hebben ten opzichte van grotere brouwerijen.
Complex is de regeling zeker niet. Het is een bewezen eenvoudige fiscale regel, die goed werkt en niet tot problemen heeft geleid.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
De Wet van 22 december 2021 tot wijziging van de Wet op de accijns.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
De fiscale kortingsregeling waarover wij het hebben in deze consultatie is dermate eenvoudig dat afschaffing nagenoeg geen eenvoudiger werkwijze oplevert voor de belastingdienst. Voor de bijna 1000 kleine brouwerijen is deze regeling een essentieel onderdeel van de financiële bedrijfsvoering.
Waarbij we nogmaals willen opmerking dat als het kortingstarief 7,5% blijft en de wijziging van de Wet op de accijns per 1 jan 2024 ongewijzigd wordt doorgevoerd al deze brouwerijen disproportioneel worden benadeeld. Zoals verwoord in de motie van Inge van Dijk.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Zoals aangegeven onder vraag 7 behoeft de Wet van 22 december 2021 tot wijziging van de Wet op de accijns een wijziging. Basis hiervoor is de motie van Inge van Dijk zoals genoemd onder vraag 3.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Stimuleren van regionaal en landelijk MKB-ondernemerschap.
Behoud en/of creëren van banen in de ambachtelijke brouwwereld.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
De effecten van de accijnstarieven op consumenten die aan de grens wonen met Duitsland en België. Neem als voorbeeld Duitsland. Daar heeft men een kortingsregeling die aanzienlijk hoger ligt dan de korting die kleine Nederlandse brouwerijen ontvangen. Daar zijn de accijnstarieven voor kleine brouwerijen maar liefst 50 tot 75% lager dan in Nederland.
Met andere woorden, de kleine brouwerijen in Nederland worden slechts zeer gering gecompenseerd voor de kleinschaligheid van hun onderneming. Het huidige 7,5% kortingstarief voor kleine brouwerijen in Nederland is dus totaal in onbalans met de ons omringende landen.
Voor toelichting en vragen is het bestuur van CRAFT bereikbaar via info@craftbrouwers.nl