Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Almere
Datum 10 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
als zelfstandig ondernemer (eenmanszaak )

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
waar is bijlage 3?????

omzetbelasting
inkomstenbelasting
vermogensbelasting

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
afschaffen van toeslagen door een geen belastingheffing tot een bepaald inkomen, daarboven een lage belasting zodat Jan Modaal ook kan blijven eten en een hogere heffing op top inkomens. Afschaffen van vermogensbelasting want op dot vermogen is al een keer belasting betaald ofwel als inkomen ofwel als schenking ofwel als dividend ofwel als erfbelasting. Jaar op jaar vermogenbelasting betalen over het vermogen waar je je het schompes voor hebt gewerkt is niet eerlijk.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
goed plan. deze organisatie draait vast in onnodige regelgeving en doe ook een wat aan de ict infra.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
geen doelgroepen, geen subsidies, deze werken allemaal remmend om de bereidheid van mensen om zelf problemen op te lossen. Mensen met een uitkering worden niet gestimuleerd om een baan te gaan zoeken, subsidies en toeslagen weerhouden mensen er van om dat te doen wat ze moeten doen: voor zichzelf zorgen. Lagere belastingen voor iedereen houdt in meer in de portemonnee bij iedereen en dat leidt tot uitgaven waar de overheid dan weer de omzetbelasting, vennootschapsbelasting en dividendbelastin van ontvangt.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
deze regels worden nu stuk voor stuk omgekeerd gebruikt: het moet zo ondoeltreffend mogelijk zijn, compleet onuitvoerbaar, nooit actueel want implementatie duurt zo lang dat de problematiek dan inmiddels gewijzigd is.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Alle !

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Toeslagen

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Zelfstandigenaftrek en ruimte om ondernemers de gelegenheid te geven fiscaal vriendelijk een pensioenvoorzienining te laten opbouwen. net zoals dat bij overige werkenden ook het geval is. Ondernemers zijn ook gewoon werkenden he!

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Woningmarkt is niet fiscaal, dat is een maatschappelijk probleem. Ondernemers moeten in een ondernemersvriendelijk klimaat kunnen ondernemen en moeten niet het gevoel hebben alleen maar belastingen te moeten betalen. Heffingskortingen zijn niet meer nodig als het inkomen tot een x bedrag belastingvrij wordt. omzetbelasting zou veel verder vereenvoudigd moeten worden. Neem bijvoorbeeld de belasting in de zorg of de btw verlegd regeling; niemand snapt het.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
nee