Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Den Haag
Datum 29 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
ONL voor Ondernemers is een onafhankelijke ondernemersorganisatie die opkomt voor de belangen van het mkb. ONL vertegenwoordigt inmiddels meer dan 100.000 ondernemers en tientallen brancheverenigingen en ondernemersverenigingen.

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
ONL is zeer bekend met fiscale regelingen. Voor de mkb-ondernemers die bij ons zijn aangesloten, zijn veel regelingen relevant: de BOR, de Innovatiebox, 30%-regeling, WBSO, Verlaagd gebruikelijk loon voor dga’s van startups.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
ONL is voorstander van eenvoud en stabiliteit. Nog te vaak is het lastig voor mkb-ondernemers om bepaalde regelingen te vinden en te gebruiken. Lagere belastingtarieven in plaats van het huidige ingewikkelde stelsel zijn dus welkom. Voor ONL is hier echter wel een voorwaarde aan verbonden, namelijk dat het lagere belastingtarief voor langere tijd vaststaat. Wanneer er stabiliteit in het beleid is, zullen ondernemers eerder geneigd zijn te investeren.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
ONL heeft begrip voor de problematiek van de Belastingdienst. De druk bij de BD verlichten is uiteindelijk ook voor ondernemers belangrijk.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Zie antwoord 3. Een lager Vpb-tarief voor een lange tijd zou voor ONL een voorwaarde zijn om (een aantal) fiscale regelingen af te schaffen.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Hoewel het onderzoek complexer zou worden, zou ONL graag zien dat er rekening wordt gehouden met de samenhang tussen regelingen. Daarnaast zou er rekening gehouden kunnen worden met de minder makkelijk meetbare effecten, zoals de invloed op het vestigingsklimaat.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
De innovatiebox zou tegen het licht gehouden moeten worden. Het mkb komt hier veelal niet voor in aanmerking; de regeling is te erg gericht op grotere bedrijven. Voor start-ups en scale ups is deze regeling al helemaal onbereikbaar. Het zou goed zijn als er gekeken naar hoe de innovatiebox voor meer partijen van waarde kan zijn.

Daarnaast zou er gekeken moeten worden naar hoe investeringen van het mkb fiscaal gestimuleerd kunnen worden. Het mkb zou veel meer kunnen investeren.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
De gebruikelijkloonregeling voor dga’s zou wat ONL betreft afgeschaft mogen worden. In sommige tijden is beter om geld in het bedrijf te houden, om het bedrijf 1) te laten groeien of 2) te laten herstellen van een tegenvaller.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
De BOR moet absoluut blijven bestaan. Familiebedrijven zijn ontzettend innovatief, lopen vaak voorop bij het verduurzamen en zorgen voor veel werkgelegenheid. Daarnaast hebben ze een cruciale rol in hun gemeenschap.
Het beeld lijkt te zijn ontstaan dat de BOR onnodig is als er voldoende middelen beschikbaar zijn. Maar het idee dat daarmee op de lange termijn continuïteit gegarandeerd is, is echter voorbarig. De impact van de BOR – of het verlagen van de vrijstelling daarvan – kan ook pas na enkele maanden zichtbaar worden.

Daarnaast is bedrijfsgebonden vermogen niet altijd te verzilveren. Als de belasting dan niet betaald kan worden, kan dat leiden tot financiële problemen en zelfs tot gedwongen verkoop of sluiting van het bedrijf.