Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Rotterdam
Datum 9 april 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Ik ben bekend met de vele regelingen. Ik maak zelf gebruik van de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Daarnaast maak ik in beperkte mate gebruik van Aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld en heb ik voordeel van de heffingsvrijstelling in Box 3. Met mijn PV-panelen heb ik te maken met de EB-salderingsregeling en tot slot maak ik als werknemer gebruik van de arbeidskorting.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
De wirwar aan regelingen leidt tot een zeer onoverzichtelijk belastingstelsel. De plussen en minnen van de vele regelingen maken dat nauwelijks nog iemand snapt wat per saldo het netto effect is. Daardoor schieten de regelingen ook hun doel voorbij, namelijk het beïnvloeden van gedrag en de herverdeling van welvaart. Doordat niemand het meer snapt, laat ook niemand zijn keuzes meer afhangen van de vele regels. En als ze dat wel doen, is het vaak een pervers en onbedoeld effect.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Hoe simpeler het belastingstelsel, hoe beter. Schaf zoveel mogelijk regelingen af en compenseer dat door de introductie van een belastingvrije voet.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Idealiter worden alle regelingen afgeschaft en worden de middelen gebruikt voor de introductie van een ruime belastingvrije voet. Schuif alle belastingschijven op door aan de onderkant een flinke schijf met 0-tarief te introduceren. Dat biedt ook de mogelijkheid om de toeslagen af te bouwen of zelfs af te schaffen.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
De mate van wisselwerking met andere regelingen mist hierin. De plussen en minnen van verschillende regelingen moeten in samenhang beoordeeld worden. Politiek en ambtelijk wordt iedere regeling op zichzelf beoordeeld, maar dat kan niet als er zoveel regelingen bestaan die op elkaar inwerken.

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Nagenoeg alle, onder voorwaarde dat er sprake is van een ruime belastingvrije voet of het geheel de-fiscaliseren van een aantal eerste levensbehoeften. Het basispakket eten en drinken en onderdak (het hoofdverblijf koop- of huurwoning) behoort op geen enkele wijze belast of gesubsidieerd te worden.

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Nagenoeg alle, mits gecompenseerd door de introductie van een 0-tarief op basisbehoeften en een (forse) belastingvrije voet.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Geen. Belasting is bedoeld om inkomsten te genereren voor de overheid om de noodzakelijke publieke taken uit te voeren, niet om te sturen op gewenste uitkomsten van beleid. Daar zijn andere manieren voor (gebod, verbod).

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Fiscale regelingen zijn veelal de "goedbedoelde plaveisels richting de hel" die de plank mis slaan, net als de toeslagen. Belangrijkste is dat burgers en bedrijven voldoende belastingvrije basis hebben om goed te kunnen leven en ondernemen, en dat daarboven een redelijke en faire belastingheffing plaatsvindt. Uitgangspunt zou moeten zijn "vlaktaks met Benthamse progressie", en dat kan in bijna alle gevallen, voor burgers en ondernemingen, in Box 1, 2 en 3 en in bedrijfsbelastingen.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Introduceer geen nieuwe regelingen! Er wordt gesproken over een energietoeslag maar die maakt het allemaal weer erger. Ten tweede: gebruik de vereenvoudiging niet om te herverdelen. De afschaffing van regelingen moet gebruikt worden om de administratieve lasten te verlichten en de uitvoering te vereenvoudigen. Herverdeling vereist een aparte politieke discussie die pas na nieuwe verkiezingen waarin dit een serieus thema is gevoerd kan worden. Bij de laatste verkiezingen was dit geen thema en dus is er geen mandaat om daar nu aan te sleutelen.