Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Cmc timmerwerken (Dhr C Chinn)
Plaats Uithoorn
Datum 1 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier die deel administratie voor partner verzorgd (zzp'er). Gezin met twee kinderen

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Ja

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Ik vind de belastingaangifte voor de IB t.b.v. zzp'ers te complex en boekhoudkundig. In Engeland bijv. is de online aangifte simpeler zodat zzp'ers het zelf kunnen invullen. Omzet, kosten, autokosten, uitgaven pensioen/for etc voeren ze zelf in en het programma rekent de IB en ZvW uit net als bij de btw-aangifte. Geen externe boekhouder voor nodig en geen onnodige boekhoudtermen als activa/passiva etc etc. Denk dat NL dit systeem voor zzp'ers dus wat toegankelijker en begrijpelijker kan maken.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Positief maar het belang moet ook bij de kleine ondernemer en zzp'er liggen. Zij moeten kunnen leven en niet overleven! Maak het systeem inkomsten aftrekposten simpeler.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Lagere lasten en subsidieregeling. Ook verzekeringen voor zzp'ers in risicogroepen zoals de bouw moet goedkoper kunnen.

Een grote investering bijv. voor bedrijfsbus zou de aanbetaling ex btw moeten kunnen worden afgetrokken in het jaar van de investering en de rest over afschrijving over meerdere jaren.

Het bijtellingsbeleid is erg ondernemersonvriendelijk en jaagt zzp'ers op kosten. Verhoog de km-grens naar bijv. 1000 km p.j. zodat de zzp in de bouw de dubbele cabine bus zowel voor vervoer gereedschappen/materialen kan gebruiken maar ook voor het gezin voor 2 uitstapjes p.j. en wat wekelijks boodschappen. De tweede auto zou dan zeker weg worden gedaan. Straks moeten veel zzp'ers electrisch gaan rijden. Een bus en tweede elektrische auto daarnaast is niet te doen en ook zo onnodig omdat meeste zzp'ers fulltime werken en het privegebruik onder 1000km blijft. En je jaagt zzp'ers zo ook niet op onnodige kosten! Ook in het kader van het klimaatakkoord past deze aanpassing aan het bijtellingsbeleid beter aangezien je dan ook minder auto's op de weg hebt en minder accu's etc. minder vervuiling dus.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
N.v.t.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Heffingskorting
FOR
Zelfstandigenaftrek
Autoregelingen

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.