Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam GK van Gelder
Plaats Leiden
Datum 27 februari 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Als particulier.

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Giften- en hypotheekrenteaftrek, vermogensrendementsheffing, kinderbijslag, zorgtoeslag, WMO/WLZ, erfbelasting.

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Groot voorstander van een eenvoudiger toeslagen- en belastingstelsel. Vooral om de uitvoeringskosten bij de overheid te beperken. Verder is door de complexiteit er een grote adviesmarkt ontstaan die maatschappelijk niets toevoegt, ongelijkheid in de hand werkt en de overheid veel kost in de uitvoering (rechtsgangen).
Een uitzondering wil ik maken voor de giftenaftrek die de samenhang in de samenleving bevordert doordat het individu gestimuleerd wordt / aan het denken wordt gezet om om niet een ander te ondersteunen.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Een fiscale regeling die is bedoeld om een activiteit of dienst beter bereikbaar te maken voor een doelgroep werkt te vaak voor de hoger opgeleide die het uit kan zoeken of advies hierover kan inkopen en bereikt de doelgroep te weinig.
Een gratis verstrekking van de activiteit of dienst geeft zoveel meer rust en duidelijkheid. Waar dit uitgewerkt kan worden is bij zorg, kinderopvang en publiek transport. De zorg is wellicht te groot in één keer, maar een gratis zorgbudget van een paar duizend euro om te beginnen en dat plafond langzaam verhogen voor kwalitatief goede zorg. Een particuliere schil voor degenen die dat willen betalen/verzekeren.
Maak vaste prijzen voor 80-90% van de meest voorkomende dbc's in de zorg en laat de rest vrij. Schaf de jaarlijkse contractering tussen verzekeraar en zorgverlener af.
Maak publiek transport gratis en laat het door één bedrijf verzorgen in Nederland (we zijn een klein land) of nationaliseer het. Kwaliteit op orde houden, niet zo goedkoop mogelijk. Dat is gelijk duurzaam door afname van individueel transport. Oneigenlijke effecten kunnen aangepakt worden door het in fasen van een paar jaar naar gratis te maken.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Minder belasting voor iedereen of meer als gratis activiteiten de samenleving meer kosten.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Nee

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
Erfbelasting. Het tarief boven de vrijstelling kan omhoog van 10% naar 25% voor schijf 1 en naar het tarief van de hoogste schijf IB voor schijf 2 (en volgende).
Vennootschapsbelasting. Het tarief van de laagste schijf moet omhoog om oneigenlijke uitwisseling tussen IB en VpB te ontmoedigen. Het tarief van de volgende schijf kan gelijk blijven en (dus) lager zijn dan de eerste.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Giftenaftrek zoals al bij vraag 3 opgemerkt: "Een uitzondering wil ik maken voor de giftenaftrek die de samenhang in de samenleving bevordert doordat het individu gestimuleerd wordt / aan het denken wordt gezet om om niet een ander te ondersteunen."

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Familiebedrijven. Bij de erfbelasting moet er een uitzondering zijn voor overerving van illiquide eigendommen.

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Nee.