Aanpak Fiscale Regelingen

Reactie

Naam Drs S. Biddle
Plaats Amsterdam
Datum 29 maart 2023

Vraag1

Wat is uw achtergrond? Reageert u bijvoorbeeld als particulier, als ondernemer, namens een onderneming, namens een organisatie, of iets anders?
Particulier

Vraag2

Zie bijlage 3 voor een overzicht van fiscale regelingen.
Bent u bekend met het bestaan/begrip van fiscale regelingen? En met welke fiscale regelingen heeft u of uw organisatie/onderneming te maken?
Hypotheekrenteaftrek
Kinderopvangtoeslag
Lijfrente sparen

Vraag3

Hoe kijkt u aan tegen het belang van een eenvoudiger belastingstelsel door fiscale regelingen aan te passen? U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: een voorkeur voor algemene lagere belastingtarieven in plaats van meer specifieke fiscale voordelen voor bepaalde doelgroepen, begrijpelijkheid/uitvoerbaarheid van het belastingstelsel door minder fiscale uitzonderingen, rechtvaardigheid waardoor juist wel specifieke fiscale regelingen nodig kunnen zijn of iets andersvanuit het perspectief van burgers, samenleving of bedrijven.
Het is weer tijd om de boel op te schonen. Dat moet om de zoveel jaar. Onherroepelijk verrommelt het stelsel over twintig jaar weer en wordt het weer tijd om op te ruimen.

Vraag4

Hoe kijkt u aan tegen het belang om fiscale regelingen aan te passen/beperken om de uitvoering van het belastingstelsel voor de Belastingdienst simpeler te maken?
Belangrijker probleem dan de vereenvoudiging van het stelsel is dat de Belastingdienst zoveel problemen heeft. De Belastingdienst moet flexibel zijn. De politiek zal nu eenmaal steeds nieuwe regelingen bedenken, zelfs al zijn het vereenvoudigingen, de Belastingdienst zal het steeds moeten uitvoeren en zich moeten aanpassen. Dat dat nu niet kan, is een groter probleem dan de complexiteit van het stelsel zelf.

Vraag5

Een aanpassing van het belastingstelsel kan mogelijk financiële middelen opleveren voor de schatkist. Hoe vindt u dat deze middelen moeten worden besteed, bijv. aan lagere lasten voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan een subsidieregeling voor dezelfde doelgroep die minder voordeel geniet door de aanpassing, of aan lagere belastingen voor iedereen, of iets anders?
Zoveel mogelijk terug laten komen bij de doelgroep die minder voordeel geniet op de meeste efficiënte en effectieve wijze.

Vraag6

Fiscale regelingen worden door het ministerie van Financiën beoordeeld op een aantal criteria om tot een ordening of prioritering te komen. Het gaat om:
- doeltreffendheid (de mate waarin het beoogde maatschappelijke effect/doel ook daadwerkelijk wordt behaald);
- doelmatigheid (het realiseren van het beoogde maatschappelijke effect/doel met een zo beperkt mogelijke inzet van middelen);
- complexiteit regeling in de uitvoering en/of mogelijkheid tot handhaving;
- uitlegbaarheid, foutief gebruik, of belasting van het doenvermogen van belastingplichtigen;
- actualiteit beleidsdoel/onderbouwing voor overheidsingrijpen.

Mist u hierbij elementen/overwegingen waarmee wij rekening zouden moeten houden? Kunt u dit toelichten?
Neen

Vraag7

Kunt u toelichten welke fiscale regeling(en) volgens u tegen het licht zouden moeten worden gehouden?
Hypotheekrenteaftrek
Kinderopvangtoeslag
Lijfrente sparen
Vermogensrendementheffing
Alle toeslagen
Alle heffingskortingen en vrijstellingen

Vraag8

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u kunnen worden afgeschaft?
* Hypotheekrenteaftrek
Zo snel mogelijk helemaal afbouwen, ook voor mensen die er nu nog wel recht op hebben (bestaande gevallen). Het is heel oneerlijk dat starters niet dezelfde voordelen genieten als mensen die al eerder een huis hebben gekocht en nog volledig mogen aftrekken met een aflossingsvrije hypotheek.

* Lijfrente sparen
Het is best ingewikkeld met jaarruimte uit voorgaande jaren, factor A, etc. Doordat de regeling zo ingewikkeld is, is het voor praktisch opgeleiden niet toegankelijk en komt deze waarschijnlijk vooral ten goede aan mensen die het al goed hebben. Schaf de regeling af en zorg ervoor dat iedereen adequaat pensioen krijgt, dus ook ZZP'ers en werknemers in de vrije sector, zoals de IT. Wat mensen dan daarnaast nog zelf willen sparen, moeten ze met gewoon spaargeld doen, waar dan ook vermogensheffing op wordt geheven, maar geen IB.

* Kinderopvangtoeslag
Regel dit direct met de aanbieders van kinderopvang. Het gaat om zulke hoge bedragen dat mensen heel snel in de problemen komen als ze teveel hebben verdiend en terug moeten betalen. Daar moeten we zo snel mogelijk mee stoppen. Voorbeeldje: toen wij twee kleine kinderen hadden die drie volle dagen in de opvang zaten, betaalden wij bruto aan de kinderopvang bijna €2.000 en kregen meer dan de helft via de fiscus 'terug'. Dat zijn megagrote bedragen. Bijna maandinkomens. Het is veel te precair om dat bij individuele burgers neer te leggen.
Een manier op dit op te lossen: maak het heel goedkoop / gratis voor iedereen (dus zonder rekening te houden met inkomen). Dit is dan denivellerend. Compenseer dat door de IB sterker te nivelleren. Impact is wel dat iedereen, ook zonder kinderen, meer bijdraagt, maar uiteindelijk hebben we er als samenleving allemaal baat bij dat ouders kunnen werken. Het levert uiteindelijk meer belastinginkomsten op als hierdoor de arbeidsdeelname stijgt.

* Zorgtoeslag: Schaf de zorgtoeslag af en compenseer lage inkomens volledig: verhoog de bijstand en het minimumloon en verlaag IB voor alle overige lage lonen die erdoor geraakt worden.

* Vervang de vermogensrendementsheffing met een vermogensheffing
Geen gezeur over wel of geen reëel rendement met de bijbehorende uitvoeringsellende, maar gewoon een belasting op vermogen boven €200.000 en dat bedrag stijgt mee met de inflatie. Dan moeten de mensen zelf maar uitvissen of en hoe ze uit dat vermogen inkomen genereren. Voor de overheid is ieder vermogen gelijk.

Vraag9

Kunt u toelichten welke fiscale regelingen volgens u absoluut moeten blijven bestaan of zeer beperkt zouden kunnen worden aangepast?
Geen mening.

Vraag10

Voor welk thema vindt u het van het grootste belang dat er fiscale regelingen bestaan? U kunt bijvoorbeeld denken aan woningmarkt, familiebedrijven, innovatie, overige ondernemersregelingen, (internationale) concurrentiepositie, milieu/klimaat (autoregelingen, energiebelasting), inkomensondersteuning (zoals heffingskortingen), omzetbelasting.
Ik vind het belangrijk dat:
- rijkere mensen en bedrijven meer belasting betalen
- dat CO2 uitstoot wordt belast

Vraag11

Wilt u nog iets toelichten waarover geen vraag is gesteld?
Neen.