Geïntegreerde buitenland- en veiligheidstrategie
Reactie
Naam
|
NIDV (mr R.C. Nulkes)
|
Plaats
|
Den Haag
|
Datum
|
5 januari 2018
|
Vraag1
Deelt u de notie dat onveiligheid is toegenomen en dat de overheid zich internationaal moet inzetten voor een veilig Nederland? En hoe beoordeelt u de elementen die worden gesignaleerd onder het kopje ‘Belangrijke trends’? Zijn er trends die u mist in dit rijtje of genoemde elementen waar u het niet mee eens bent? Graag uw reactie beargumenteren.
De geopolitieke situatie is overzichtelijker en daarmee ook onveiliger geworden. Als belangrijke trend zie ik ook dat externe en interne veiligheid steeds meer zijn geïntegreerd; veiligheid houdt immers niet op bij de buitengrenzen.
Vraag2
Om focus te bewaren in de strategie is het wenselijk het aantal elementen onder het kopje ‘Strategische dreigingsanalyse en inzet’ beperkt te houden. Welke van de voorgestelde elementen wilt u achterwege laten, welke onderdelen wilt u sowieso behouden, en welke moeten juist toegevoegd worden? Graag uw suggesties beargumenteren.
Bij 'voorkomen' mis ik 'cyberonveilige situaties'.
Bij 'een gerede en snel inzetbare krijgsmacht' mis ik dat deze ook voldoende voortzettingsvermogen moet hebben.
Vraag3
Hoe beoordeelt u de elementen genoemd onder het kopje ‘Enkele aandachtspunten’? Vindt u een element in het bijzonder belangrijk? Mist u een aandachtspunt? Vindt u een onderdeel juist geen aandachtspunt?
- de belangrijkste vind ik 'investeren in de randvoorwaarden voor onze veiligheid', i.h.b. de 'nauwere integratie tussen veiligheids-, ontwikkelings-, mensenrechten- en handelsbeleid, waarbij het postennetwerp m.i. uitbreiding behoeft met defensieattaché's die deze integratie mede kunnen vormgeven.
- als extra aandachtspunten:
* het voldoen aan internationale afspraken t.a.v. de hoogte van het defensiebudget, t.w. 2% van het BBP (Navo-afspraak bevestigd in ‘Wales’).
* 'Ongekend snelle technologische ontwikkelingen en vergaande digitalisering vragen om intensieve samenwerking van publieke veiligheidsorganisaties met industriepartijen. Nadere informatie over deze insteek is beschikbaar op https://www.nidv.eu/wp-content/uploads/2016/07/Samen-Doen.pdf