Besluit Experiment gesloten coffeeshopketen
Reactie
Naam
|
dhr LM Spoelstra
|
Plaats
|
Nijmegen
|
Datum
|
7 december 2018
|
Vraag1
Bent u van mening dat de geslotenheid van de coffeeshopketen wordt geborgd met de eisen die zijn opgenomen in het besluit?
Ja
Vraag2
Bent u van mening dat de eisen die gedurende het experiment voor aangewezen telers en deelnemende coffeeshops gelden, voldoende duidelijk en toereikend zijn?
Ja
Vraag3
Bent u van mening dat bepaalde eisen anders zouden moeten luiden ten behoeve van een efficiënte bedrijfsvoering door aangewezen telers of deelnemende coffeeshops, en zo ja, in welke zin? Kunt u daarbij aangeven op welke wijze de geslotenheid van de coffeeshopketen wordt geborgd?
Ja. De maximale handelsvoorraad (Artikel 5) van niet meer dan de gemiddelde voorraad benodigd op weekbasis is een verbetering ten opzichte van de huidige 500-gramregel, maar nog steeds redelijk krap. Ik kan mij situaties voorstellen waarbij een verkooppunt liever een grotere hoeveelheid hennep of hasjiesj zou aankopen, bijvoorbeeld bij een tijdelijke beschikbaarheid van de betreffende variant.
Het verkooppunt zelf de keuze laten hoeveel wiet uit de gesloten keten zij op wil slaan, lijkt mij te zullen leiden tot efficiëntere bedrijfsvoering.
Tevens zal geen enkele bestaande coffeeshop geneigd zijn mee te doen zolang het gedoogde aanbod wél verplicht wordt gesteld, maar ook direct afgelopen kan zijn zodra het experiment stopt. Het verkooppunt kan dan geen consistent aanbod kunnen leveren voor klanten, en zal opnieuw op zoek moeten naar illegale kwekers.
Vraag4
Bent u van mening dat de procedure voor de aanwijzing van telers voldoende duidelijk en toereikend is?
Ja
Vraag5
Bent u van mening dat met de eisen die zijn opgenomen in het besluit de openbare orde en de veiligheid tijdens het experiment voldoende wordt geborgd?
Nee. Het verplicht stellen van afname van hennep en hasjiesj uit de gesloten keten en het verplicht stellen van deelname in de verkozen gemeentes zou goed kunnen leiden tot een toename in straatverkoop. Dit bijvoorbeeld omdat de wiet uit de gesloten keten duurder is, minder goed of niet de geprefereerde variant.
Een betere oplossing zou zijn de keuze aan de verkooppunten zelf te laten, niet alle coffeeshops mee te laten doen, of wiet uit "de achterdeur" naast de wiet uit de gesloten keten in dezelfde verkooppunten verkocht te laten worden.
Ook dienen zich problemen bij het aflopen van het experiment aan; een onzekerheid van levering door ofwel de gedoogde gesloten keten ofwel de oude illegale kwekers kan leiden tot een periode van minder legaal (gedoogd) aanbod, en dus meer straatverkoop.
Meer straatverkoop is uiteraard niet gewenst voor de openbare orde en veiligheid.
Vraag6
Bent u van mening dat de eisen over preventie en voorlichting door deelnemende coffeeshops, voldoende duidelijk en toereikend zijn?
Ja
Vraag7
Heeft u nog andere opmerkingen die van belang zijn voor de uitwerking van het experiment?
Tien gemeenten is te weinig om een goed beeld te vormen van de uitwerkingen van gedoogde wietteelt. Het lijkt mij daarom beter de aanbeveling uit het Adviesrapport "Een Experiment met een gesloten cannabisketen" van de Adviescommissie Experiment gesloten cannabisketen te volgen en meer gemeentes toe te voegen aan het experiment, om zo een betere afspiegeling te krijgen van de Nederlandse gemeentes met coffeeshops en hopelijk een resultaat dat zich beter meet met de werkelijkheid.