Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 3088 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Muntthema 2022

    De Nederlandse Staat geeft meerdere keren per jaar een bijzondere munt voor verzamelaars uit. Met deze verzamelaarsmunten worden speciale feiten, gebeurtenissen of personen geëerd die een bijzonder belang hebben voor Nederland. De staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst, die als bewindspersoon verantwoordelijk is voor verzamelaarsmunten, wil met deze openbare consulatie Nederlanders mee laten denken over een thema voor 2022.

  • Besluit bestuurlijke harmonisatie beroepsonderwijs

    Daling van leerlingen- en studentenaantallen vereist een andere aanpak van scholen en instellingen dan bij groei. Wetsvoorstel BHB stelt mbo en vo beter in staat om bestuurlijk samen te werken. De bestuurlijke fusie in het mbo wordt aantrekkelijker gemaakt het wordt weer mogelijk om verticale scholengemeenschappen (vo-mbo) te vormen en de regelgeving omtrent samenwerking tussen mbo onderling en tussen vo en mbo wordt geüniformeerd. Deze AMvB geeft verdere uitvoering aan deze voornemens.

  • Implementatiewet richtlijn herstructurering en insolventie

    Met dit wetsvoorstel wordt de Europese richtlijn betreffende herstructurering en insolventie geïmplementeerd. De richtlijn vereist dat ondernemingen met financiële moeilijkheden toegang hebben tot een stelsel waarmee zij hun schulden kunnen herstructureren. Daarnaast moeten insolvente ondernemers (natuurlijke personen) een tweede kans kunnen krijgen in de vorm van een volledige kwijtschelding van hun schulden. Ook bevat de richtlijn regels om insolventieprocedures efficiënt te laten verlopen.

  • Wet Nationaal Groeifonds

    De internetconsultatie voor de Instellingswet voor een begrotingsfonds voor het Nationaal Groeifonds.

  • Regeling bodemkwaliteit 2021

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een nieuwe versie van de Regeling bodemkwaliteit voor: de Regeling bodemkwaliteit 2021. Dit is nodig om aan te sluiten bij de opbouw en terminologie van de Omgevingswet, het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het aangepaste Besluit bodemkwaliteit. Er is een klein aantal wijzigingen, maar de aanpassing is grotendeels beleidsneutraal. Ook is de regeling verduidelijkt en verder uitgeschreven, en daardoor van vorm veranderd.

  • Wijziging van het Arbeidsomstandighedenbesluit

    Het doel van het besluit is om enkele technische aanpassingen en kleine beleidscorrecties in het Arbeidsomstandighedenbesluit door te voeren. Het betreft met name: • De aanpassing van enkele voorschriften op het gebied van certificatie en registratie; • In artikel 7.23d vervalt de verplichte inzet van gecertificeerde hogere veiligheidskundigen, worden eisen gesteld aan het schriftelijke werkplan en wordt gespecificeerd hoe de maximale windsnelheid gemeten moet worden.

  • Implementatiebesluit prudentieel toezicht beleggingsondernemingen

    Ontwerpbesluit ter implementatie van richtlijn (EU) 2019/2034 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende het prudentiële toezicht op beleggingsondernemingen (PbEU 2019, L 314) en tot uitvoering van verordening (EU) 2019/2033 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 betreffende prudentiële vereisten voor beleggingsondernemingen (PbEU 2019, L 314)

  • Wetsvoorstel alcoholmeter

    Het kabinet heeft aangekondigd de alcoholmeter landelijk in te willen voeren in gevallen waarin het alcoholverbod als bijzondere voorwaarde is opgelegd (Kamerstukken II 2019/20, 27565, nr. 175). Dit wetsvoorstel voorziet in de daarvoor benodigde wettelijke grondslag.

  • Consultatiedocument aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen

    De vennootschapsbelastingplicht van de open commanditaire vennootschap komt per 1 januari 2022 te vervallen, hierbij wordt voorzien in overgangsrecht. Daarnaast wordt het open fonds voor gemene rekening in de wet opnieuw gedefinieerd. Tevens wordt voorgesteld om voor een tweetal bijzondere situaties niet de huidige methode van kwalificatie van rechtsvormen, maar een aanvullende methode te gebruiken.

  • Toekomstig gebruik PAMR-frequentieband (450 MHz)

    De PAMR-frequentievergunning loopt november 2024 af. Het ministerie van EZK heeft beleid ontwikkeld voor het toekomstig gebruik van de PAMR-frequentieband van 2 x 3 MHz in het 450 - 470 MHz spectrum. EZK heeft hiervoor verschillende onderzoeken laten doen. Gelet op de uitkomsten daarvan is een beleidsvoornemen geformuleerd. U wordt uitgenodigd uw zienswijze te geven, zodat deze kan worden meegewogen in de verdere besluitvorming.