Gesloten consultaties

Na afloop van de consultatietermijn worden de ingekomen reacties bekeken en wordt eventueel het voorstel voor de wettelijke regeling aangepast. Nadat de ministerraad of de minister besloten heeft over het definitieve voorstel wordt in een verslag op hoofdlijnen informatie verschaft over de belangrijkste resultaten van de consultatie.

Er zijn in totaal 2798 consultaties, waarvan de consultatie is gesloten.

  • Wijziging Regeling informatie-uitwisseling ondergrondse netten (RION)

    De Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten (WION) regelt de informatie-uitwisseling tussen netbeheerders en grondroerders over de ligging van kabels en leidingen. In de Regeling informatie-uitwisseling ondergrondse netten (RION) zijn verdere uitvoeringsbepalingen opgenomen. Deze regeling zal worden gewijzigd en wordt hierbij geconsulteerd.

  • Auteurscontractenrecht

    In het voorontwerp worden wijzigingen voorgesteld in de Auteurswet en de Wet op de naburige rechten met als doel de positie van de natuurlijke maker ten opzichte van de exploitant van zijn werken te versterken. Het consultatiedocument dient ter toelichting op het voorontwerp.

  • Publicatieplicht stichtingen

    Op grond van het Burgerlijk Wetboek zijn stichtingen al verplicht een interne administratie te voeren en binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar de balans en de staat van baten en lasten op papier te stellen. De nieuwe regeling verplicht stichtingen de balans en de staat van baten en lasten openbaar te maken via het handelsregister. Tevens is bepaald dat de stichtingen ontvangen giften moeten vermelden. Het bestuur moet de balans en de staat van baten en lasten ondertekenen.

  • Wet op het accountantsberoep

    Het ontwerp van een Wet op het accountantsberoep bevat bepalingen over de uitoefening van het accountantsberoep, de beroepsorganisatie van accountants, het accountantsregister, de bescherming van de titel 'accountant' en de opleiding voor accountants.

  • Wet elektronische indiening dagvaarding

    Het wetsvoorstel neemt de wettelijke belemmeringen voor het elektronisch indienen van de dagvaarding weg.

  • Aanpassing Whc

    De Consumentenautoriteit is de toezichthouder voor delen van het consumentenrecht en opgericht in de Wet handhaving consumentenbescherming. Naar aanleiding van praktijkervaringen van de Consumentenautoriteit zijn de handhavingsinstrumenten van de Consumentenautoriteit tegen het licht gehouden. Gebleken is dat uitbreiding van haar bevoegdheden de Consumentenautoriteit kan ondersteunen om met name in het beginstadium van constatering van een mogelijke overtreding preventief op te treden.

  • Aanbestedingswet op het gebied van defensie en veiligheid

    De Ministeries van Economische Zaken en van Defensie willen eenieder graag in de gelegenheid stellen hun mening te geven over de inhoud van het wetsontwerp tot implementatie van de richtlijn aanbesteden op het gebied van defensie en veiligheid door middel van een aanbestedingswet op het gebied van defensie en veiligheid.

  • wijziging Grondwet in verband met staatkundige positie BES-eilanden

    Dit voorontwerp is nog geen wetsvoorstel. Het voorontwerp brengt de bijzondere positie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba tot uitdrukking en de deelname aan de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer wordt mogelijk gemaakt. Het wetsvoorstel zal worden ondertekend door achtereenvolgens de Minister-President, de Minister en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninrkijksrelaties.

  • ACTA

    De Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) is een initiatief van Japan en de VS, genomen in 2007. Het idee hierachter is, tezamen met andere landen, te komen tot een standaard op het gebied van handhaving van intellectuele eigendomsrechten teneinde namaak en piraterij effectief te bestrijden. Behalve Japan en de VS nemen Australië, Canada, de EU en de lidstaten, Marokko, Mexico, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Zwitserland deel aan deze besprekingen.

  • Wijzigingswet Appa en enkele andere wetten ten aanzien van politieke ambtsdragers

    Dit voorstel van wet ziet op een aantal onderwerpen aangaande het nabestaandenpensioen van (gewezen) politieke ambtsdragers, vergoeding voor deelname aan internationale parlementaire assemblees door leden Eerste Kamer. Deze komen voort uit toezeggingen van de toenmalige Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gedaan tijdens de behandeling van de wetsvoorstellen die voortvloeien uit advisering door de Commissie Dijkstal.