Regeling gewasbeschermingsmiddelen en biociden

Reactie

Naam Nefyto (Mr M.L.C. van Assen)
Plaats Den Haag
Datum 26 augustus 2009

Vraag1

Zijn de aan te wijzen beoordelingsmethoden actueel?
Nefyto heeft vastgesteld dat het overgrote deel van de voorgestelde methoden actueel is. Echter, Nefyto is van mening dat nationale beoordelingsmethoden slechts met grote terughoudendheid en met gegronde redenen kunnen worden aangewezen. Aangezien niet is gemotiveerd waarom het noodzakelijk is deze 50 methoden van toepassing te verklaren en tevens niet is vermeld welke van de drie grondslagen uit het Besluit gewasbeschermingsmiddelen en biociden daarvoor gelden, wijzen we de concept-Regeling in zijn huidige vorm af. Zie bijlage.

Vraag2

Zijn de aan te wijzen beoordelingsmethoden algemeen wetenschappelijk aanvaard?
Nefyto stelt vast dat met de Regeling beoordelingsmethoden worden aangewezen die nog niet bestaan en is van oordeel dat deze methodieken niet bij de huidige wijziging van de Rgb kunnen worden meegenomen.
Tevens hebben we bezwaar tegen het gebruik van enkele methodieken. Deze methodieken zouden ons inziens geen onderdeel mogen uitmaken van de huidige wijziging. Zie bijlage.

Vraag3

Zijn de aan te wijzen beoordelingsmethoden voldoende bekend of kenbaar?
Niet alle beoordelingsmethoden zijn voldoende bekend. Bij het vaststellen van nieuwe methoden is Nefyto van mening dat een adequate overgangsregeling dient te worden vastgesteld. Wij verzoeken deze kwestie te adresseren in de Toelichting voor de Staatscourant.
Zie ook de beantwoording van vraag 2 en de bijlage.

Bijlage