Wetsvoorstel en ontwerpbesluit halvering collegegeld

Reactie

Naam Hogeschool Inholland (I.A. Sabau)
Plaats Haarlem
Datum 9 januari 2018

Vraag1

Wat vindt u van het wetsvoorstel?
Aardig initiatief, maar twijfel of het echt helpt op de lange termijn. Gevoelsmatig is het een verkeerde prikkel, het starten van een opleiding maakt namelijk niet dat die ook afgerond wordt. Zou eerder kiezen voor een "bonus"/financiële prikkel voor het afstuderen.

Grootste bezwaar is echter de uitvoerbaarheid van de 12 maanden recht over studiejaren heen!
"Studenten die op een ander moment dan 1 september voor het eerst instromen, ontvangen eveneens een jaar halvering van het collegegeld. In de amvb wordt geregeld dat de student in dat geval in het tweede studiejaar nog een halvering krijgt voor het resterende aantal maanden collegegeld (iedereen heeft recht op een aaneengesloten periode van 12 maanden halvering)."

Dit is zowel voor DUO bij het afgeven van de indicatie, als voor de instellingen onnodig lastig in de uitvoering. Zowel in het vaststellen van de hoogte van het collegegeld, Er moet namelijk bijgehouden worden hoeveel maanden iemand al verbruikt heeft, maar ook bij een tussentijdse uitschrijving in het 2e studiejaar. Geautomatiseerde restitutieberekeningen gaan uit van een gelijk bedrag over de maanden heen.

Bij het ketenoverleg op 5 december heb ik al voorgesteld om de halvering toe te kennen op het moment dat een student voor het eerst op 1 september of 1 oktober (peildatum bekostiging) ingeschreven staat. Dus de eerste keer dat een student voor een heel studiejaar ingeschreven is krijgt hij/zij de halvering toegekend. Aangezien een opleiding minimaal 2 studiejaren duurt zal ook een student die tussentijds instroomt voor een AD een volledig jaar collegegeldhavering krijgen.
Door uit te gaan van 1 oktober behouden ook studenten die in het verleden een keer een aanmelding hebben gedaan maar daar in september al van af hebben gezien hun jaar korting. Dit scheelt instellingen ook bezwaren op oude inschrijvingen.