Aanpassing Telecommunicatiewet voor het blokkeren van gestolen mobiele telefoons
Reactie
Naam
|
ing. R.J.T. Van Weersch
|
Plaats
|
Sweikhuizen
|
Datum
|
1 maart 2014
|
Vraag1
Wilt u reageren op dit wetsvoorstel of de toelichting, dan kunt u dat hier doen.
Ik ben ten zeerste tegenstander van deze wetsaanpassing.
Art. 2.1
Het is de zoveelste database waarin gegevens van gebruikers en apparaten worden gekoppeld. Wie garandeert mij dat deze database niet voor andere doelen wordt gebruikt, wordt gekoppeld met andere data, of zelfs automatisch wordt gevuld door de netwerkgegevens van de providers? In potentie een grove schending van de privacy.
Art. 2.2
Deze maatregel is te omzeilen door het wijzigen van het IMEI-nummer.
Art. 2.6
Er zijn legale redenen te bedenken om IMEI-nummers te wijzigen, zoals het ontwikkelen van software op smartphones. Door dit te verbieden, worden legale handelingen opeens illegaal. En de professionele helers liggen niet wakker van een dergelijk verbod, die doen dat toch wel.
Daarnaast vind ik dat deze wet mosterd na de maaltijd is. Tien jaar geleden was ze wellicht nog zinvol geweest, toen mobiele telefoons vrij duur en zeldzaam waren. Tegenwoordig loopt de meerderheid van de tieners al met een smartphone. Daarnaast zijn de prijzen dusdanig gedaald, dat de schade bij diefstal niet meer zo hoog is dan voorheen. Het overgrote merendeel van de markt bestaat uit budget Android smartphones van minder dan 200 euro.
Tot slot vind ik deze wetsaanpassing in geen enkele verhouding staan tot preventieve maatregelen bij andere groepen gestolen goederen. Dagelijks worden er veel meer portemonnees door zakkenrollers gestolen, om maar eens een voorbeeld te noemen. En de talloze slimme internet-TV's die dagelijks gestolen worden, zouden heel gemakkelijk op te sporen zijn, maar dat wordt niet gedaan omdat de politie de technische kennis niet heeft.