Stimuleringsregeling Innovatie TAZ-WOZO

Reactie

Naam Coalitie Digivaardig in de Zorg (Dr E.M.S.J. van Gennip)
Plaats Den Haag
Datum 4 januari 2024

Vraag1

Wilt u reageren op de Stimuleringsregeling Innovatie TAZ-WOZO? Dan kunt u hier uw reactie geven.
Het is waardevol dat het belang van digivaardigheden van cliënten en professionals is opgenomen bij de beoordelingscriteria – complimenten daarvoor. Dat zou nog wat concreter kunnen worden omschreven op pagina 7, bv:
• Er is inzicht in welke digitale vaardigheden van cliënten en mantelzorgers vereist zijn voor de beoogde transformatie en er is voorzien in een aanpak om cliënten en mantelzorgers daarin te trainen/ coachen.
• Er is inzicht in welke digitale vaardigheden van zorg- en ondersteuningsmedewerkers vereist zijn voor de beoogde transformatie en er is voorzien in een aanpak om cliënten en mantelzorgers daarin te trainen/ coachen.

Sterk is ook dat de regeling de ruimte biedt om kennis en vaardigheden van medewerkers en cliënten te ontwikkelen. Opleidingen zijn waardevol (bijvoorbeeld opleidingen tot digicoach). Voor "digistarters" weten we dat 1op1 begeleidig door digicoaches effectiever is dan “klasjes”. Klopt het dat de tijd die digicoaches inzetten in de ondersteuning van medewerkers op de werkplek (coaching) kunnen worden meegenomen onder de personeelskosten voor proces- en organisatie-innovatie. Wellicht goed om dat dan expliciet te vermelden.

Voorkómen dat het wiel opnieuw uitgevonden wordt. In de regeling en de toelichting staan een aantal verwijzingen naar VILANS en TZA waar consortia hulp kunnen vinden bij de waardebepaling. In dezelfde gedachte kan een verwijzing worden opgenomen naar wat de Coalitie Digivaardig heeft te bieden, bijvoorbeeld op pagina 24. Voorstel voor tekst: “Digitale vaardigheden en vertrouwen in digitale technieken bij patiënt, zorgverlener en andere betrokken medewerkers zijn essentieel voor succesvolle opschaling. In de praktijk blijken die vaardigheden vaak onvoldoende aanwezig en dat vraagt een gerichte aanpak. De subsidie regeling voorziet in mogelijkheden om daarin te investeren. Wij adviseren nadrukkelijk daarbij gebruik te maken van wat in het kader van de Coalitie Digivaardig in de Zorg daarvoor aan tips, tools en materialen gratis beschikbaar wordt gesteld. De praktijk leert dat digicoaches het meest effectief zijn om de grote groep minst digivaardigen enthousiast mee te krijgen.”

Bijlage