Intrekkingswet Zondagswet

Reactie

Naam Gereformeerde Gemeente Deventer (M. Visscher)
Plaats Deventer
Datum 31 mei 2016

Vraag1

Wilt u reageren op het voorstel om de Zondagswet in te trekken? Dan kunt u hier uw reactie geven. U kunt dat doen door een tekst te typen of door een document te uploaden.
De intrekking van de Zondagswet zou ons zeer raken omdat het juist de wet betreft die zorgt voor rust in het maatschappelijk leven op de eerste dag van de week, de dag van de opstanding van de Heere Jezus. Waarom is de intrekking van deze wet geen goed idee?
Wij wensen allereerst vast te houden aan de Bijbelse rustdag die al bijna 2 millennia door de christenen onderhouden wordt. Het is de dag die herinnert aan het nieuwe leven van waaruit wij mogen beginnen en waarop ieder mag rusten van al het werk, om zich te kunnen richten op de diepere aspecten van het leven: het dienen van God, thuis en in de samenkomst met geloofsgenoten. De wet garandeert nu de mogelijkheden om dat in rust te doen. Daarmee biedt zij bescherming aan iets wat kwetsbaar is geworden. Zonder door verankerde rust zal het moeilijk blijken te zijn om ook dat laatste moment van collectieve rust te behouden.
Ten tweede, de eredienst is gebaat bij rust en regelmaat. Juist dan is het duidelijk dat het leven niet om ons als mensen alleen draait. Daarom zou het ongepast zijn als de eredienst verstoord zou worden door activiteiten die de aandacht weer zouden afleiden naar ons als mensen met al hun bezigheden. Activiteiten die verhinderen om op vaste tijden samen te komen, doen afbreuk aan het gemeenschappelijke karakter van de eredienst.
Ten derde: het maatschappelijke effect. De Zondagswet dient niet slechts een minderheidsbelang, maar deze wet heeft zeker ook een gunstig effect op het geheel van de samenleving. Het bestaan van één dag in de week waarop de rust collectief gegarandeerd is, steunt veel mensen in het nemen én ontvangen van rust om daarmee afstand te nemen van dagelijkse activiteiten die de druk op het leven veroorzaken.
Een vierde reden is het creëren van een ongelijk speelveld. Als de waarborging van de zondagsrust aan de gemeenten wordt overgelaten, worden in sommige gemeenten activiteiten verboden terwijl in een naburige gemeente de inwoners onevenredig veel overlast ervaren van toegenomen activiteit.
De vijfde reden is dat het een onnodige intrekking is, omdat er reeds een ontheffingsmogelijkheid bestaat. Maatschappelijke rust zal gemist worden als allerhande activiteit ook op zondag structureel wordt en rust meer en meer incidenteel. Komen we dan op het punt dat we ontheffing moeten vragen om rust te verkrijgen?
Het is ons gebed tot de Heere en onze oproep aan de Regering en het Parlement, dat de Zondagswet behouden zal blijven tot zegen voor ons en ons volk.

Bijlage