Initiatiefwetsvoorstel invloed van zorgverleners

Reactie

Naam Martini Ziekenhuis (C.E.M. Otter)
Plaats Groningen
Datum 18 november 2020

Vraag1

Zal dit wetsvoorstel daadwerkelijk leiden tot meer invloed van zorgverleners op zorginhoudelijk beleid en de manier van werken?

We onderschrijven het belang van professionele zeggenschap van verpleegkundigen en verzorgenden op drie niveaus; in het eigen team, in de organisatie en landelijk. Zeggenschap over het primaire proces, de beroepsinhoud en de beroepsontwikkeling. Professionele zeggenschap betekent dat verpleegkundigen direct invloed hebben op zowel de zorginhoudelijke beleidsontwikkeling als op de beleidsontwikkeling van alle aspecten die van invloed zijn op de uitoefening van de professie. De keuze voor een open norm, verplichte invloed van verpleegkundigen en verzorgenden door alle lagen van de organisatie, maakt dat iedere zorgorganisatie een passende structuur kan ontwikkelen.
Het organiseren van een professionele inbreng in het aansturen van de afdeling en van de organisatie vraagt een andere manier van denken en werken voor iedereen: verpleegkundigen, leidinggevenden, managers en bestuurders. Deze cultuuromslag zal niet vanzelf plaatsvinden. Daarom is dit wetsvoorstel en het externe toezicht door IGJ en NZa van groot belang. Het is een goede impuls om dit proces te starten, voort te zetten en te versnellen.

Met vriendelijke groet,
Anneke Tol, Ruud Kuipers, Caroline Otter
Dagelijks Bestuur Verpleegkundige Staf
Martini Ziekenhuis
Groningen