Initiatiefwetsvoorstel invloed van zorgverleners

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Vleuten
Datum 16 november 2020

Vraag1

Zal dit wetsvoorstel daadwerkelijk leiden tot meer invloed van zorgverleners op zorginhoudelijk beleid en de manier van werken?

In de memorie van toelichting geeft u aan dat de ontwikkeling om zorgverleners meer invloed te geven op zorginhoudelijk beleid en manier van werken al 30 jaar gaande is. Nu wordt dit mogelijk wettelijk vast gelegd. Hierbij moet er structureel empowerment bevordert worden en professionals moeten eigenaar van hun beroep/ vak worden. Na 5 jaar vindt er een evaluatie plaats. Op zich omarm ik wederom dit soort gedachtegoed. Geweldig dat men de noodzaak hiervan in ziet. Triest dat er kennelijk wetgeving voor nodig is.

U geeft in uw memorie van toelichting aan dat leidinggevenden het recht behouden om besluiten te nemen maar dat verpleegkundigen en verzorgenden de mogelijkheid moeten krijgen om hun professionele mening te geven. M.i. gaat het daar al mis. Ik ben van mening dat je dit moet omdraaien. Niet top- down maar bottum up! Luister naar wat er op de werkvloer plaats vindt, bespreek wat het doel is ga de dialoog aan juist voordat er een besluit ligt. Mijn ervaring is dat wanneer er al een besluit is een zog. bespreking met professionals een proforma act is. Een soort mosterd na de maaltijd actie. Erken de professionaliteit en deskundigheid en denk niet voor de mensen op de werkvloer!

Daarnaast zou het m.i. helpen als er meer gepromoveerde verpleegkundigen in de directe zorg blijven werken. Kijk als voorbeeld naar Magnet Hospitals in de USA. Zoals het credo van Bianca Buurman luidt: "Niet zonder ons over ons".