Initiatiefwetsvoorstel invloed van zorgverleners
Reactie
Naam
|
Arkin/Inforsa (drs. V Holländer, psychiater)
|
Plaats
|
Amsterdam
|
Datum
|
19 november 2020
|
Vraag1
Zal dit wetsvoorstel daadwerkelijk leiden tot meer invloed van zorgverleners op zorginhoudelijk beleid en de manier van werken?
De tekst "De zorgaanbieder stelt de zorgverleners die zorg verlenen aan zijn cliënten, in de gelegenheid invloed uit te oefenen op zijn beleid ter uitvoering van het eerste lid, voor zover dat beleid direct van belang is voor hun bijdrage aan het verlenen van goede zorg." is veel te ruim gesteld.
In de praktijk is het risico te groot dat de zorgverlener daar niets mee gaat klaarspelen binnen de instelling. 0,1% invloed is ook invloed en daarmee kan het bestuur makkelijk aan de eis van invloed geven voldoen. Als het doel van de herziening van de wettekst is dat de zorgverlener werkelijk bestuurlijke keuzes kan beïnvloeden, moet deze een besluit van het bestuur dat de zorgkwaliteit schaadt, kunnen tegenhouden. Er zal dan een speciale onafhankelijke zorgbestuurlijke geschillencommissie in het leven moeten worden geroepen die de patstelling gaat beoordelen en zo nodig maatregelen aan het bestuur of de instelling oplegt. Zonder vetorecht als uiterste vorm van invloed voor de zorgverlener, leidt dit wetsartikel enkel tot een als invloed vermomd vrijblijvend adviesrecht. Ondernemingsraden zijn er al en de invloed daarvan is al niet zo hoog als zou kunnen en moeten.
Voorstel:
"De zorgaanbieder stelt de zorgverleners die zorg verlenen aan zijn cliënten en/of patiënten, in de gelegenheid om invloed uit te oefenen op zijn beleid ter uitvoering van het eerste lid, voor zover dat beleid direct van belang is voor hun bijdrage aan het verlenen van goede zorg. Deze invloed bestaat in het uiterste geval uit vetorecht ten aanzien van een besluit of besluiten van het bestuur. Indien de partijen er niet uitkomen kan het geschil aan een onafhankelijke commissie, de rechter of de IGJ worden voorgelegd. De zorgaanbieder mag het invloedrecht op geen enkele wijze inperken of verhinderen. Gebeurt dit toch dan zullen de raad van toezicht en de ondernemingsraad zich over de gang van zaken moeten uitspreken en vervolgens passend en merkbaar optreden."