Wet jaarverplichting hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong in de industrie
Reactie
Naam | Anoniem |
---|---|
Plaats | Rotterdam |
Datum | 12 december 2024 |
Vraag1
In het algemene deel van de memorie van toelichting wordt beschreven hoe de jaarverplichting deel uitmaakt van een samenspel tussen de instrumenten “productiesubsidies", “jaarverplichting” en “vraagsubsidies” met als doel om de lidstaatverplichting van 42% in 2030 te halen. Is dit volgens u de juiste mix aan instrumenten? Zo niet, wat is volgens u een beter alternatief of toevoeging aan het huidig beoogd instrumentarium?Zie voor de reactie van NLHydrogen de bijlage
Vraag2
In welke mate denkt u dat een hogere jaarverplichting leidt tot een hoger absolute verbruik van RFNBO’s door de industrie (versus afschaling / verplaatsing van bedrijfsactiviteiten)?Zie bijlage
Vraag3
Wat vindt u van het voorgenomen ontwerp van de jaarverplichting? Denk hierbij aan de volgende vragen:- Bieden de voorgestelde flexibiliteitsmechanismen voldoende flexibiliteit en waarom wel of niet?
- Wat zijn voor u belangrijke overwegingen om een deel van het waterstofgebruik voor ammoniakproductie al of niet uit te zonderen van de jaarverplichting?
- Wat vindt u van het voorstel om onderscheid te maken tussen de verhandelbaarheid van HWI-waterstof en HWI-waterstofdragers?
- In het huidig wetsvoorstel is geen 'buy out’ (afkoopmogelijkheid) voorzien. In hoeverre biedt de optie van een ‘buy out’ de doelgroep van de voorgenomen jaarverplichting meer duidelijkheid? En hoe hoog zou volgens u een eventuele ‘buy out’ moeten zijn om te zorgen dat de drempel voldoende hoog is, zodat bedrijven in principe meedoen aan de jaarverplichting?
Zie bijlage
Vraag4
Welke aannames doet u over de prijsstelling en volumes voor RFNBO’s bij de beoordeling van de vormgeving van de jaarverplichting industrie?Zie bijlage
Vraag5
Deze vraag is specifiek voor potentiële gebruikers van hernieuwbare waterstof:Welke elementen van de vormgeving zijn het meest belangrijk voor de investeringsbeslissing voor uw beoogde verduurzamingsinvesteringen met en zonder RFNBO-gebruik? Bijvoorbeeld:
- Start ingroeipad in 2026, 2030 of ander jaartal;
- Hoogte van het percentage in 2030, 2035, 2050;
- Opgenomen flexibiliteitsmechanismen;
- Voortgang besluitvorming.
Zie bijlage
Vraag6
Deze vraag is specifiek voor potentiële gebruikers van hernieuwbare waterstof:Kunt u inzicht geven in de manier waarop u aan uw verplichting denkt te voldoen: door inkoop van HWI’s, inzet van hernieuwbare waterstof uit Nederland en/of door geïmporteerde hernieuwbare waterstof(dragers) en welk effect heeft de hoogte van de jaarverplichting op deze keuze?
Zie bijlage
Vraag7
Deze vraag is specifiek voor potentiële gebruikers van hernieuwbare waterstof:Wat zijn de belangrijkste voorwaarden voor uw bedrijf om aan de verplichting te kunnen voldoen?
Zie bijlage
Vraag8
Deze vraag is specifiek voor producenten / importeurs van hernieuwbare waterstof:Wat is de impact van beide percentages van het ingroeipad (24% of 8%) op uw verwachte afzet aan industriële gebruikers van waterstof?
Zie bijlage
Vraag9
Deze vraag is specifiek voor producenten / importeurs van hernieuwbare waterstof:In hoeverre draagt de voorgestelde vormgeving van de jaarverplichting bij aan het kunnen nemen van een investeringsbeslissing op uw elektrolyse-/importproject? Welke elementen van de vormgeving zijn het meest belangrijk voor deze investeringsbeslissing. Bijvoorbeeld:
- Start ingroeipad in 2026, 2030;
- Hoogte van het percentage in 2030, 2035, 2050;
- Opgenomen flexibiliteitsmechanismen;
- Voortgang besluitvorming.
Zie bijlage