Wet verlengde kwalificatieplicht
Reactie
Naam
|
S.A. Stegen
|
Plaats
|
Emmen
|
Datum
|
17 juli 2020
|
Vraag1
Moet de verlengde kwalificatieplicht per gemeente of per RMC-regio worden aangevraagd en ingezet? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
Er moet zeer terughoudend hierop worden ingezet zolang erg geen dekkend onderwijsaanbod is voor alle onderwijsuitvallers. Er zijn veel leerlingen die rust en ruimte nodig hebben om te herstellen van onderwijsuitval buiten hun schuld er mag op geen enkele wijze druk of dwang uitgeoefend worden op deze groep. Ouders en leerlingen bepalen wat er nodig is. Zorg dat er ontwikkelbudget is waarmee deze groep een onderwijs/leerwerktraject naar keuze kan financieren en dat ze niet in een standaard ingekochte regeling worden geplaatst die niet passend is. Bij deze groep is het enorm belangrijk dat er passend bij talenten en belastbaarheid een maatwerk oplossing komt. Velen zijn echter zo beschadigd dat 'regulier' leren niet meer past. Inzetten op scholing online en agora principes moeten een optie zijn. Kijk ook of de verbinding met ontwikkelplekken of makerspaces gelegd kan worden. Plekken waar jongeren echt gezien worden en ze zonder druk hun talenten kunnen ontplooien.
Ik pleit voor landelijk beleid zodat de woongemeente niet afwijkend beleid kan voeren waardoor er in de ene gemeente dwang ontstaat en in de andere gemeente niet.
Vraag2
Moeten alle scholen in de RMC-regio akkoord gaan met inzet van de verlengde kwalificatieplicht, of alleen de contactschool en mbo-instellingen in de RMC-regio? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
Alle scholen zodat er rechtsgelijkheid ontstaat voor de leerlingen.
Vraag3
Welke andere categorieën jongeren dan die in het wetsvoorstel genoemd moeten worden uitgezonderd van de verlengde kwalificatieplicht? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
Ja, maar alleen indien de jongere dat zelf wenst: onderwijsuitvallers, chronisch zieke leerlingen zouden een uitzonderingspositie moeten kunnen krijgen. Het beschikbare budget moet indien gewenst beschikbaar zijn voor elke jongere die dat wenst te gebruiken.
Vraag4
Wat is de beste manier om te handhaven? Strafrechtelijk of bestuursrechtelijk? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
Niet. Niet strafrechtelijk of bestuursrechterlijk handhaven. Veel onderwijsuitvallers en hun ouders hebben al heel veel dwang en dreiging meegemaakt. Laat dit achterwege bij dit voorstel. Zorg voor communicatie met de jongere: achterhaal wat hij of zij wil, waarom dat wel of niet haalbaar is en dreig niet als het niet lukt.
Ik voorzie een nieuwe cyclus aan dreigingen zoals er nu al met VT meldingen bij onderwijsuitval het geval is. Neem handhaving niet op.