Wet verlengde kwalificatieplicht
Reactie
Naam
|
Gemeente Vijfheerenlanden (Mevrouw N. Post)
|
Plaats
|
Leerdam
|
Datum
|
15 juli 2020
|
Vraag1
Moet de verlengde kwalificatieplicht per gemeente of per RMC-regio worden aangevraagd en ingezet? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
De verlengde kwalificatieplicht zou tot 27 jaar moeten gelden voor degenen die in staat zijn om een startkwalificatie te behalen. En dan niet per regio of gemeente, maar landelijk. Niet handhaven, maar uitkering/bijstand weigeren op het moment dat jongeren zonder startkwalificatie deze aanvragen. Handhaving leerplicht tot 18 jaar, langer heeft geen zin. Jongeren leren juist door eerst te werken om daarna te beseffen dat een diploma of vakopleiding veel meer kansen biedt. Zij gaan dan zo veel gemotiveerder terug de schoolbanken in. Als je ze dit verplicht tot 21 jaar, gaan de MBO's een verschrikkelijke tijd tegemoet met enorm veel jongeren die er niet uit zichzelf willen zijn.
Vraag2
Moeten alle scholen in de RMC-regio akkoord gaan met inzet van de verlengde kwalificatieplicht, of alleen de contactschool en mbo-instellingen in de RMC-regio? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
Nee, ze moeten helemaal niet akkoord gaan met de verlengde kwalificatieplicht zoals deze nu in het nieuwe wetsvoorstel wordt neergezet.
Vraag3
Welke andere categorieën jongeren dan die in het wetsvoorstel genoemd moeten worden uitgezonderd van de verlengde kwalificatieplicht? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
Nee
Vraag4
Wat is de beste manier om te handhaven? Strafrechtelijk of bestuursrechtelijk? Kunt u uw antwoord nader toelichten?
Bestuursrechterlijk, uitkering weigeren.