wet invoering leerrecht

Reactie

Naam SWV de Meierij PO (Dhr. T. Brands)
Plaats 's-Hertogenbosch
Datum 30 november 2020

Vraag1

Ziet u mogelijkheden om dit wetsvoorstel verder te verbeteren, zodat voor zoveel mogelijk jongeren het recht op onderwijs ontstaat?

Welke gevolgen voorziet u waarin dit wetsvoorstel nog niet voldoende voorziet
Dit wetsvoorstel legt het initiatief van melden bij dreigend thuiszitten of schooluitval neer bij het samenwerkingsverband, ervan uitgaande dat daar alle kinderen in beeld zijn waarbij dit speelt. Dat is maar de vraag. Daarbij komt, dat melden niet zorgt voor een oplossing. De jeugdarts kan een beoordeling maken van de belastbaarheid en haalbaarheid van het volgen van onderwijs. Echter overleg met het samenwerkingsverband is nodig om enerzijds te beoordelen welke onderwijsmogelijkheden er zijn binnen de regio of waar nodig aanpassingen gedaan kunnen dan wel moeten worden. HIer raakt het wetsvoorstel het doorbraak thema.
Verder mis ik vooral de afspraak dat bij het verzoek om een vrijstelling op grond van artikel 5a bij de gemeente door ouders (al of niet met betrokkenheid van een voorschoolse- of zorginstelling, niet alleen de jeugdarts een beoordeling doet, maar dat altijd het samenwerkingsverband wordt betrokken voor een onderzoek naar de onderwijsmogelijkheden voor dit kind, juist vanuit het principe van leerrecht. Voor deze groep instromers vanuit de voorschool dient de overleg- en afstemming verplichting neergelegd te worden bij de jeugdarts/gemeente. Pas dan dragen alle betrokken partijen vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid bij de tot standkoming van het leerrecht van het kind.