Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
HOOGERSMILDE
|
Datum
|
10 november 2022
|
Vraag1
Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Wij vinden dat suikerbieten zonder beperkende voorwaarden als winterteelt gezien moeten worden, omdat:
- suikerbieten na 1 oktober nog significante hoeveelheden stikstof (20 – 25 kg) opnemen vergelijkbaar met een vanggewas (25 kg). Na deze zomer met verpieterde bieten door droogte zijn wij zo blij met de maanden oktober en november. Het is nog zeer groeizaam weer, planten nemen nog veel stikstof op en groeien en leveren zo een significante bijdrage aan de voedselproductie.
- Suikerbieten zijn door de CDM aangeduid als niet-uitspoelingsgevoelig gewas
- Met de bietenoogst wordt de stikstof ook daadwerkelijk afgevoerd, terwijl bij een vanggewas de stikstof op het perceel blijft
- Het overgrote deel van de suikerbieten wordt na 1 oktober geoogst om de bieten nog te laten groeien en om bewaarverliezen te voorkomen. Wij leveren altijd in januari en rooien in december. Zo gaat er zo minimaal mogelijk stikstof verloren en heb je de minste bewaarverliezen. De fabrieken zijn 4 maanden nodig om alles te verwerken en ook loonwerkers kunnen rooien voor 1 oktober niet realiseren. Maar het belangrijkste: je kunt niet achter het bureau het moment bepalen maar je moet kijken naar de natuur/praktijk. Wat is het meest efficiënt, niet alleen voor de boer, maar ook voor de natuur en voedselproductie, laat deze niet verloren gaan!!!