Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Mts a Hesen- J Slots (ing HPJ Hesen)
Plaats Kessel- Eik
Datum 10 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.

Waarom wil u alles in nederland onmogelijk maken met het excuus..dat moet van Brussel (EU)?

Bij navraag blijkt dat er wel degelijk marges zijn.
Deze dienen ism sectoren, ge- ent op praktijk te worden opgesteld .
Daarnaast dient allereerst het effect reikwijdte van maatregelen voor ieder duidelijk in beeld te zijn.
Vindt u dit een goede beleidsvorming?
Wij kunnen niet bedrijfvoeren met deze maatregelen daarom reactie tegen dit voorstel, omdat het niet aansluit bij de agrarische praktijk. Het blijkt uit gegevens die u aangereikt heeft gekregen, dat suikerbieten ook na 1 oktober nog stikstof opnemen en dat een verplichte oogst voor 1 oktober geen bijdrage levert aan een betere waterkwaliteit. Suikerbieten staan nu op de lijst van winterteelten met de toevoeging ‘alleen late oogst’. Ons is niet duidelijke wat die toevoeging exact betekent. Wij zien graag bevestigd dat dit een oogst na 1 oktober betreft. Dit is ook conform de adviezen van de CDM (Commissie Deskundigen Meststoffenwet). zo snel mogelijk duidelijkheid verkrijgen, 1 januari 2023 in werking. voor volgend teeltjaar al verplichtingen aangegaan.
Wij vinden dat suikerbieten zonder beperkende voorwaarden als winterteelt gezien moeten worden, omdat: - Suikerbieten nemen na 1 oktober nog significante hoeveelheden stikstof (20 – 25 kg) op, vergelijkbaar met een vanggewas (25 kg) - Suikerbieten zijn door de CDM aangeduid als niet-uitspoelingsgevoelig-gewas - bietenoogst wordt de stikstof daadwerkelijk afgevoerd, terwijl bij een vanggewas de stikstof op het perceel blijft - Het overgrote deel van de suikerbieten wordt na 1 oktober geoogst om de bieten nog te laten groeien en om bewaarverliezen te voorkomen Consumptieaardappelen en cichorei staan niet op de winterteelten lijst. Kent u wel de diversiteit van teelten in Nederland.?Daarvoor hebben we een vergelijkbare oproep gedaan aan deze telers met vergelijkbare argumentatie. Wij onderschrijven het belang van een goede waterkwaliteit. veel stappen gezet door de sector en in het grootste gedeelte van het land is de grondwaterkwaliteit op orde. waar de andere 50% waterverontreiniging vandaan komt regels opleggen?De beperkende opstelling van de winterteelten en ook de aangekondigde korting op gebruiksnormen sluiten niet aan bij de boerenpraktijk. En leiden ook niet tot de gewenste vermindering van het risico op uitspoeling van nitraat.