Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Maatschap Slabbers (Reactie J.G.A Slabbers)
Plaats Herkenbosch
Datum 16 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
In deze lijst mis ik o.a. korrelmais. Deze is pas laat rijp, meestal na 1 oktober. Als ik deze te vroeg moet oogsten zijn de korrels veel te nat, en worden de droogkosten veel te hoog; zeker met de huidige energieprijzen. Deze teelt is dan niet meer rendabel. Ook is onderzaai geen optie omdat na de oogt zeer veel plantresten op het vanggewas vallen en dat dit verstikt. en het krijgt ook geen kans om te verteren omdat het vanggewas tot februari moet blijven staan. dit is ook weer bedacht door iemand met geen praktijkervaring.
Ik mis ook nog sperziebonen. Deze telen wij meestal na de erwten. Als we een nat voorjaar hebben en later kunnen zaaien, dan zijn de bonen dus ook later, en dus niet altijd voor 1 oktober van het land.
Ook mis ik waspeen. Vaker worden 2 teelten na elkaar gezet. En worden tussen door niet meer met drijfmest bemest. Zo''n teelt neemt dan in oktober toch veel meer N op dan een vanggewas.
Er moet niet zo strikt gekeken worden naar 1 oktober. Als het 1 of 2 weken later wordt is dit toch geen probleem.
En wat als het laats september te nat is om te oogsten; moet ik dan mijn kostbare grond kapot rijden, om volgend jaar geen korting te krijgen. Dit is korting op korting. En minder aanvoer en bij een overtreding nog eens korting.
Boeren is werken met en in de natuur. Die laat zich niet sturen. En daar werkt de kalenderlandbouw zeker niet aan mee.
Dit geeft veel stres bij boer, loonwerkers en verwerkers.
Normaal werken mensen 8 uur per dag, maar van ons wordt verwacht dat we 24 uur per dag werken om alles voor 1 oktober klaar te hebben en geen boete krijgen.