Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Maatschap Dirkx (kalenderlandbouw! R Dirkx)
Plaats Reusel
Datum 2 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Jullie maken met deze kalanderlandbouw heel de sector kapot en daarbij zul je met nog meer produkten moet importeren wat veel zwaardere co2 foorprint aanhangt en nog niet te spreken over de voedselveiligheid!
Wij zelf zijn akkerbouwer en onze hoofdteelt zijn aardappelen. Dit jaar geinvesteerd in een duurzame bewaarloods . maar met deze regels is ons bedrijf geen toekomstbestendig met absoluut geen verdienmodel! jullie hebben geen idee wat dit met ons doet en ons familiebedrijf en zoals vele heeft zo geen toekomst meer te bestaan.
Hieronder nog enkel feite waarom jullie kalnderlandbouw alleen maar nadelige gevolgen heeft voor de teelt:
Bewaaraardappelen die geoogst moeten worden voor 1 oktober, moeten voor 10 september worden gedood, om de knollen schilvast te krijgen. Dit geeft enerzijds veel opbrengstderving en anderzijds veel stikstofverlies uit het loof. Bij natuurlijke afrijping wordt stikstof getransporteerd van het loof naar de knol.
- Klimaatverandering zorgt er voor dat vanggewassen beter en langer doorgroeien in de winter. Een latere zaai heeft dan ook een zelfde stikstofopname als een vroege zaai in het verleden.
- Klimaatverandering zorgt er voor dat late aardappelen langer door groeien in de herfst, hierdoor langer stikstof opnemen en een hogere opbrengst geven.
- Klimaatverandering, met hogere temperaturen in september, geeft ongunstige omstandigheden in een aardappelbewaring. Hierdoor zullen er meer uren worden geventileerd wat gepaard gaat met meer energiegebruik.
- Vroeger rooien vergroot de CO2 voetafdruk van aardappelen.