Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten
Reactie
Naam
|
Fossa Eugenia (Commercieel directeur RPA Bruijnen)
|
Plaats
|
Venlo
|
Datum
|
18 november 2022
|
Vraag1
Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Fossa Eugenia conformeert zich aan het statement zoals bijgevoegd van het GroentenFruithuis, met daarop nog de toevoeging van de volgende gewassen: pompoenen, bleekselderij en courgettes.
Pompoenen: We streven bij de pompoenen er nu ook reeds ernaar om deze pompoenen uiterlijk 10 oktober van het land te halen voor in de bewaring te doen, echter de weersomstandigheden dienen van zodanige aard te zijn dat de vruchten voldoende zijn gerijpt en droog de bewaring in kunnen. Is dit niet mogelijk is, is de gehele teelt te risicovol en niet haalbaar. In de gehele teelt vindt geen bijmesting plaats, zodat de plant in de herfst volledig afsterft. Kortom de afrijping van de pompoenplant is erbij gebaat dat er niet te veel nitraat meer in de bodem aanwezig is.
Bleekselderij: De contracten met de Nederlandse supermarkten lopen t/m week 47. Import is op dat moment nog niet beschikbaar. Zolang de plant er staat blijft deze voedingsstoffen opnemen en dus ook nitraat. Een groot gedeelte van de teelt zal wegvallen en de rendabelheid van de gehele bleekselderij teelt komt hierdoor onder druk te staan. Hierna is nog geruime tijd om een groenbemester/vanggewas te zaaien, hiermee is er dus optimale nitraat opname.
Courgettes: Er zijn 3 teelten courgettes in het natuurseizoen, vroege teelt, zomer teelt en laten teelt. Laatste teelt start begin september, loopt door t/m 25 oktober. Contracten met de Nederlandse supermarkten lopen t/m week 41. Import is op dat moment nog niet beschikbaar. Op het moment dat we de courgettes oogsten van de late teelt in oktober is de plant nog steeds in de groei, anders kan de plant geen vruchten geven. Concreet houdt dit in dat de plant nog volop voedingstoffen en dus ook nitraat opneemt. Hierna is nog geruime tijd om een groenbemester/vanggewas te zaaien, hiermee is er dus optimale nitraat opname.
Bijlage