Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Wolphaartsdijk
|
Datum
|
15 november 2022
|
Vraag1
Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Als akkerbouwer wil ik reageren op de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Deze zijn beide niet volledig. Veel kleinere wintergewassen staan er niet op. Suikerbieten zouden volledig moeten worden gezien als wintergewas. Dit geldt ook voor cichorei en consumptieaardappelen. Een vroege oogst geeft juist meer kans op stikstof die zou kunnen spoelen, omdat de gewassen niet alle stikstof hebben kunnen opnemen, bovendien geven niet goed afgerijpte gewassen minder rendement in de verwerking, waardoor ook meer nutriënten verliezen kunnen optreden en ook kwaliteitsproblemen kunnen optreden.
Als landbouwers werken wij met de seizoenen en het weer. Dit vraagt om een flexibele manier van werken, om de optimale resultaten te kunnen behalen, zowel voor het milieu en voor onze afnemers. De kalenderlandbouw die het LNV ons opdringt past hier totaal niet bij. Het zijn duidelijk regels die niet in afstemming met de praktijk en de sector (LTO akkerbouw) zijn opgesteld. Duidelijk is dat het bij LNV ontbreekt aan elke vorm van praktijkkennis en kennelijk is er ook geen bereidheid om hiervan kennis te nemen. Elk jaar is anders en dus werkt het niet om met starre data gewassen te telen. Het is een totale miskenning van de expertise die er in de sector aanwezig is.
Als laatste wil ik erop wijzen, dat deze voorstellen, inclusief de teeltvrije bufferzones, een enorme aanslag doen op het verdienvermogen van onze bedrijven en die van onze afnemers, zoals de suikerfabrieken en aardappelverwerkende bedrijven. Wij willen graag innoveren, maar als de overheid ons verhindert fatsoenlijke inkomsten te halen, zal hiervoor niet veel mogelijkheden meer zijn.