Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Berg en Dal
|
Datum
|
17 november 2022
|
Vraag1
Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Geacht kabinet,
Onlangs was ik zeer onaangenaam verrast door de lijst van winterteelten in de 7e AP. In eerdere aankondigingen waren aardappelen nog winterteelten, nu niet meer. Op 1 oktober moet nog een zeer groot deel van de aardappelen worden geoogst. Dit is bij u bekend en toch zet u aardappelen er niet op. Waarom? Zolang een gewas volvelds staat neemt het altijd meer op dan een net gezaaid vanggewas van een paar sprietjes. Het kan ook niet dat u alles wilt vangen met een kalender. Dit kan niet waar zijn, enerzijds heeft u de mond vol van goed bodem beheer, anderzijds wilt u dat wij ongeacht het weer gaan zaaien. Zelf heb ik vorig jaar zwaar zitten modderen om een groenbemester na de mais te zaaien. Met dubbellucht heb ik de grond totaal in mekaar gereden omdat dit van u moet, ik heb me echter voorgenomen dit nooit meer zo te doen, ik durf dit iedere rechter uit te leggen. Hoe kan het dat u deze bak met regels over ons uit stort onder het mom van "het moet van Brussel" terwijl hier 5 km verderop vrijwel alles nog kan (mest uit rijden met de kets plaat eind oktober) Hoe kan het dat wij met onze hoge opbrengsten, en dus hoge afvoer, meer regels krijgen dan bijvoorbeeld midden Spanje waar in het gras bijvoorbeeld maar circa 15% van Nederland wordt geoogst?
Ik roep u op de kalender eruit te halen, en bijvoorbeeld het toepassen van water bij mest aanwending te onderzoeken! We kunnen een raket naar mars brengen, dan kunnen we dit ook met innovatie oplossen!!
P.s. dit alles geld ook voor bieten en cichorei