Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten
Reactie
Naam
|
Anoniem
|
Plaats
|
Melick
|
Datum
|
16 november 2022
|
Vraag1
Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Geachte heer, mevrouw,
Hierbij wil ik gebruik maken van de internetconsultatie over de gewaslijsten van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn.
Ik ben namelijk suikerbietenteler en weet uit ervaring dat suikerbieten ook na 1 oktober nog behoorlijke hoeveelheden stikstof opnemen, een hoeveelheid die zeker vergelijkbaar is c.q. vaak nog groter is dan een vanggewas, zeker als dat vanggewas eerst laat / op 30 september gezaaid wordt.
Suikerbieten zijn door de CDM aangeduid als een niet-uitspoelingsgevoelig gewas.
Conform de huidige praktijk en de werkbaarheid/ uitvoerbaarheid (beschikbare capaciteit van loonwerkers en de suikerfabrieken en het benodigde transport) wordt het overgrote deel van de suikerbieten momenteel na 1 oktober geoogst; ook groeien de bieten nog na deze datum (en nemen stikstof op) en vormen vaak in oktober nog behoorlijk suiker wat het financiële resultaat van die teelt sterk ten goede komt.
Na 1 oktober rooien beperkt ook het bewaarverlies; als de bieten 2 maanden gerooid in de hoop moeten blijven zitten geeft dit veel bewaarverliezen wat de teler behoorlijk geld kost. De fabriek rekent immers af op de gehaltes die bij levering aanwezig zijn.
Een ander voordeel van rooien na 1 oktober (uiterste rooidatum is nu ca. medio december, afhankelijk van de weerssituatie [ wel of geen serieuze nachtvorst]) is dat hierdoor ook daadwerkelijk meer stikstof van het perceel afgevoerd wordt. Bij een vanggewas dat feitelijk te laat kan worden ingezaaid is dit so wie so niet het geval en blijft die stikstof op het perceel.
De beperkte lijst van winterteelten sluit absoluut niet aan op de huidige boerenpraktijk en de capaciteit van het agrarische bedrijfsleven. En naar mijn mening leidt de (te) beperkte lijst met winterteelten ook niet tot de beoogde/gewenste vermindering van het uitspoelingsrisico van stikstof.