Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Gastel
Datum 15 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
beste,

een aardappelplant is niet rijp voor 1 oktober, denk daarbij aan het drogestof gehalte, als deze niet goed is dan is het veevoer! drogestof gehalte word in de laatste groeifase gerealiseerd tussen 20 september en 10 oktober meestal! want de natuur houd geen rekening met kalender dagen! maw oogsten voor 1 oktober heeft grote kwaltiteits risico,s daarbij komt nog 1x dat de fabrieken niet ingericht zijn om alle aardappels rond 1 oktober te verwerken
daarbij is het voor bedrijven met >100 ha aardappels logistiek onmogelijk alle aardappels van het veld te krijgen, met regen bijvoorbeeld kan er niet ingeschuurd worden! ivm natrot! dus dan kan het zo maar een paar dagen uitlopen de oogst!!

een goede groenbemester na de aardappelen doet dan veel meer nutrienten opvangen als vroeg tijdig afslachten van het gewas(in dit geval aardappels) daardoor komen er als nog veel nutrienten in de bodem/grondwater.
denk hier goed overna!!!
en bekijk evt met WUR met bepaalde rassen die vroeger zijn waar het evt mogelijk mee zou zijn om die wel voor 1 oktober te kunnen oogsten..