Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats WEHL
Datum 18 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Geachte heer/mevrouw,

zoals ik het begrijp is de betreffende lijsten het doel om te bepalen voor welke gewassen een vanggewas mogelijk is (oogst altijd na 1 november) en mocht dat het geval zijn een korting op de stikstof gebruiksnorm in het volgende jaar op te nemen wanneer het vanggewas niet voor 1 oktober gezaaid is.
Een aantal opmerkingen daarbij:
1) Ik snap de beredenatie niet. Zou je niet moeten kijken naar de gewassen die na 1 oktober geoogst worden ipv na 1 november, aangezien of je nu na 1 oktober of na 1 november oogst, in beide gevallen kun je niet voor 1 oktober een vanggewas zaaien. Ook riekt dit naar kalenderlandbouw (past niet in de kringloopvisie). Zou je daarnaast niet een eventuele stikstofkorting gradueel moeten koppelen aan het moment van inzaaien vanggewas?
2) Hoe is het mogelijk een lijst te maken met teelten die 'uitsluitend' na 1 november geoogst worden? Er zijn legio teelten die zowel voor als na 1 november geoogst kunnen worden, met ook voordelen na 1 november.
3) ik zou graag een verschil zien tussen snijmais en korrelmais. Immers korrelmais staat langer op het land én verhoogd door het achterblijven van de gewasresten op het land het organische stof gehalte van de bodem. Het is aangetoond dat percelen waar jaren korrelmais staat een betere structuur hebben en minder uitspoeling hebben. In dat licht zou het goed zijn:
- korrelmais ook als rustgewas te zien.
- korrelmais minder of niet te korten (dus als er geen gradatie komt korrelmais op te nemen als winterteelt)