Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Vugts (Zienswijze Ewj Vugts)
Plaats Haaren
Datum 18 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Goede dag. Ik mis op de lijst van winterteelten sorghum. Dit gewas is zeer duurzaam en is een gewas voor de toekomst. Het gaat ook zuinig om met stikstof.Het is meestal pas ergens in oktober oogstbaar. Verder mis ik ook voederbieten. Deze krachtvoer teelt van eigen bodem heeft een hoge opbrengst en blijf groeien tot wel eind december. Verder blijven voederbieten beter bewaard op het land in de grond als dat ze op een hoop op het erf liggen. Ik vind ook dat snijmais zonder onderzaai ook in deze lijst hoord. Mais is vaak pas rijp na 1 okt en een vanggewas dat gezaaid is na de oogst ontwikkeld zich vaak beter als vang gewassen die onder gezaaid zijn.
Op de lijst met vanggewassen mis ik gerst. Gerst levert meer organischestof als andere vanggewassen op. Verder bestrijd gerst aaltjes in de bodem terwijl er veel andere vanggewassen zijn die deze slechte aaltjes juist vermeerderen.
Het volgende moet mij ook van het hard: stop onderhand eens met al die regels voor de boeren. Wij zijn geen baas meer over onze EIGEN duur betaalde grond/bedrijven. Verder werken wij als landbouwers met de natuur en de natuur kijkt niet naar de kalender dus stop daar nu eens mee als overheid. GEEN KALENDER LANDBOUW. Ik heb het idee dat ze bij lnv te ver van de praktijk af staan.
Ik hoop dat er iets met mijn verhaal/ aanbevelingen wordt gedaan.