Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Klazienaveen
Datum 11 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Consumptie-aardappelen moeten worden opgenomen in de lijst wintergewassen.

Eerste een algemene opmerking: het idee om überhaupt (alweer) een regel toe te voegen is volkomen zinloos. Immers gewassen worden geoogst wanneer het gewas en/of de boer eraan toe is. Dat gaat al jaren goed. Deze nieuwe wetgeving levert alleen maar meer administratie op en gewassen die na 1 oktober worden geoogst moeten een uitzondering zijn. Dan kun je net zo goed de hele lijst niet opstellen. HOU HET SIMPEL!!

Mocht de lijst toch gehandhaafd moeten blijven dan zijn consumptie-aardappelen in de huidige praktijk absoluut een gewas dat normaal gesproken na 1 oktober geoogst wordt. Hiervoor een aantal argumenten:
1. Een natuurlijke afrijping levert een goed afgehard en kwalitatief goed produkt op dat goed te bewaren is. Bij verplichte oogst voor 1 oktober móet het gewas worden doodgemaakt om het rooibaar te maken. Afgezien van de kosten hiervan is het milieu ook niet gebaat bij dit systeem: immers doodmaken gaat óf chemisch óf wordt verbrand óf mechanisch. In alle gevallen wordt meer energie in de teelt gestoken en wordt het milieu meer belast met chemische middelen of CO2 dan nodig zou zijn.
2. Een nog niet doodgemaakt gewas neemt nog stikstof op
3. In de planning van bedrijven is het absoluut niet mogelijk dat de hele oogst voor 1 oktober is afgerond. Mensen en machines zijn het hele oogstseizoen nodig om het werk af te krijgen. Nog afgezien van weersomstandigheden, die niet altijd optimaal zijn.
4. Verwerkers hebben een seizoen dat vaak loopt tot april/mei van het jaar volgend op de oogst. Te vroeg geoogste gewassen zijn niet bewaarbaar dus de bestaande verwerkingscapaciteit kan niet goed worden benut.