Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Ospeldijk
Datum 17 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Allereerst lijkt het me van belang om te bekijken waar de emissie van stikstof plaats vindt en dan een stuk verder te kijken dan alleen de landbouw. Ik heb geen idee of de landbouw behoort tot de grotere of kleinere uitstoters, de landbouw lijkt nu de grootste uitstoter terwijl dit wellicht helemaal niet zo is. Verder vraag ik me vaak af in hoeverre stikstof schadelijk is.

Verder vind ik de term 'winterteelt' misleidend, aangezien veel van de gewassen in deze lijst in de regel de meteorologische winter niet eens halen. Daarnaast mis ik bij deze 'winterteelten' een aantal gewassen die nog prima laat te telen zijn, zoals bloemkool, bleekselderij, ijsbergsla en veldsla. Deze producten worden jaarrond geconsumeerd en zullen dus eerder geïmporteerd moeten worden, iets dat op zijn beurt ook weer zorgt voor emissies en milieubelasting. Verder wordt van import een product altijd duurder, terwijl een korter teeltseizoen in Nederland er ook voor zorgt dat een product beter zal moeten worden betaald om vaste kosten te dekken. Voedsel is momenteel slechts een kostenpost van 8% voor het gemiddeld Nederlandse gezin, dit aandeel zal op de manier zoals nu de plannen zijn omhoog gaan ten koste van andere producten die onze economie à 21% ipv 9% (wellicht in de toekomst 0%) BTW aan de gang houden. Tevens zorgt grotere afhankelijkheid van import voor afhankelijk van andere landen met wisselende politieke ideeën en ook voor onzekerheid in continuïteit ivm minder constante producties wegens extreme(re) weerstandigheden in andere landen.

Één ding is zeker: we zullen met zijn allen, dus ook de landbouw, met onze tijd mee moeten. Het simpelweg afschaffen van bepaalde teelten lijkt me daarin niet de goede weg, onderzoek, innovatie en samenwerking wel, hiermee zijn we sinds de Tweede Wereldoorlog al heel ver kunnen komen. Wellicht kunnen we ook eens naar onze omringende landen kijken, zoals bijvoorbeeld naar België waar ze bodemmonsters nemen om te zien of er niet te veel nitraat in het grondwater zit.

Verder vraag ik me af welke schade stikstof die wordt gebruikt in de open teelten doet aan de natuur behalve lokale eutrofiëring zoals we in het verleden hadden. Uiteindelijk komt op dit moment alles via de grote rivieren in zee terecht, over de grote riviëren gesproken: welke stoffen komen er via dit water uit omringende landen ons land binnen stromen?