Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Beilen
Datum 17 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
L.S.,

Allereerst moet mij van het hard dat deze vorm van kalender landbouw doet denken aan het communistische Sovjet systeem, aldaar bedacht door de theoretische agronoom. Een theoretisch goed verhaal echter slaat het praktisch de plank volledig mis.
Vele gewassen zijn in september nog noet uitgegroeid en voldoende afgestorven om geoogst te worden. Zolang er nog groei is er nog opname van nutriënten.
Eerder oogsten levert kwalitatieve en opbrengst technische problemen met zich mee en is voor niemand wenselijk. Moeten we ons voedsel op een groter areaal gaan telen ten koste van natuur elders?
De laatste jaren zijn gebruiksnormen verder aangescherpt, steeds vaker nemen we tekort aan nutriënten weer in onze gewassen. "Gestraft" worden, door korting op de gebruiksnorm, voor een late oogst, zorgt dan ook voor problemen in navolgende teelten.

Het verplicht toepassen/inzaaien van vanggewassen komt de structuur van grond in nattere najaren zeker niet ten goede. In veel gevallen slaagt zo'n vanggewas dan ook niet. Resultaat; structuur van de grond bedorven en geen vanggewas. Echter wel extra werk en kosten.

Al met al een mooi theoretische benadering, die voor vastlegging zal zorgen, echter mijlenver van de landbouwpraktijk staat.

Stimulering van dierlijke mest ipv kunstmest zou meer zode aan de dijk zetten ten aanzien van uitspoeling (zie https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/onderzoeksinstituten/livestock-research/show-wlr/fors-lagere-nitraatuitspoeling-uit-grasland-bemest-met-rundveedrijfmest-vergeleken-met-kunstmest-kas.htm ). Dit wordt echter door afschaffing derogatie tegengewerkt. Ga voor een samenhangend natuur/milieubeleid en niet allemaal losse onsamenhangende maatregelen.