Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Midden-Limburg
Datum 8 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Veel meer winterteelt gewassen zijn bij lange na niet geoogst vóór 1 oktober, zoals cichorei, korrelmais, knolselderij, aardappelen, etc. Deze gewassen staan dan zelfs nog volop te groeien en opbrengst te genereren. Vroegtijdig oogsten betekent niet duurzaam omgaan met de bodem, een forse opbrengstderving, extra kosten voor bewaring en bewaarverliezen.
Vanuit een praktisch oogpunt zullen loonwerkers in de problemen komen door capaciteitsdruk om alles op tijd uit de grond te krijgen en deze vervolgens weer te bewerken en op tijd in te zaaien met een vanggewas. Dit geldt ook voor de verwerkers van de teelten. Een ander gevolg is dat hier meer seizoenswerk uit voortvloeit (er is nu al een tekort aan mankracht) en de wintermaanden overbrugd moeten worden.

Door een vanggewas neemt de opbrengst van een perceel af waardoor de focus juist ligt op de opbrengst van de winterteelt. Het is ook maar de vraag of een vanggewas in alle gevallen een hogere bijdrage levert aan het voorkomen van nitraatuitspoeling dan andere gewassen.

Kalenderlandbouw gaat niet werken, we hebben te maken met weersinvloeden.
Geef boeren, loonwerkers en verwerkers de ruimte om gewassen te telen, te oogsten, te verwerken en te zaaien. Ze hebben zelf genoeg kennis en ervaring in huis. Een agrariër zorgt altijd goed voor zijn bodem en zijn teelten!

De regelgeving zorgt ervoor dat vele Nederlandse gewassen gaan verdwijnen, voedsel onbetaalbaar wordt en vele mooie familiebedrijven noodgedwongen moeten stoppen!