Gewaslijsten 7e AP vanggewassen en winterteelten

Reactie

Naam reactie op lijst met winter gewassen in 7e APN W Tijsseling
Plaats Biddinghuizen
Datum 17 november 2022

Vraag1

Wij nodigen u van harte uit om suggesties en opmerkingen te plaatsen bij de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Reacties op andere onderwerpen blijven buiten beschouwing.
Geacht heer, mevrouw.

Ik heb kennis genomen van de lijst met wintergewassen die niet in aanmerking hoeven te komen voor het inzaaien van een vanggewas voor 1 oktober op zand en loss gronden. Wat schetst mijn verbazing. Deze lijst is alleen maar opgesteld om een doel te behalen zonder landbouwkundige kennis daar in te betrekken. In mijn geval betreft het de gewassen tafelaardappels, suikerbieten en witlof. Deze gewassen missen geheel of gedeeltelijk op de lijst van wintergewassen.
Wat betreft de aardappels zijn er door anderen al veel reacties geplaats. Mbt. de suikerbieten, als ik het goed begrijp is het of voor 1 oktober oogsten en vanggewas zaaien of na 1 november (late oogst), oftewel als je niet met een korting op de bemestingsruimte voor het volgende jaar geconfronteerd wilt worden zal er in oktober geen oogst plaats vinden. Nu heb ik huidige oogst eind september gerooid en eind oktober, de bieten zijn 15 ton per ha gegroeid. Deze opbrengst stijging zou ik mis gelopen hebben als ik voor 1 oktober geoogst zou hebben. Gevolg is dat ik 15% bieten meer moet gaan zaaien om uiteindelijk dezelfde hoeveelheid bieten te leveren. Dit gaat ten kosten van mijn graan areaal (rust gewas voor nieuwe GLB) en de mogelijkheid om een geslaagde groenbemester te gelen. Ik zie milieu voordeel niet in van deze regeling, deze bieten hebben om 15 ton per ha te groeien gewoon stikstof opgenomen uit de grond, meer dan een vanggewas zou doen. Ik PLIJT ER DAN OOK VOOR OM DE BIETEN TEELT ALS WINTER GEWAS AAN TE MERKEN.
Aangezien ik niet meer dan 2500 tekens kan plaatsen ga ik in de volgende reactie verder met mijn verhaal.
m.vr.gr. Willem Tijsseling