Integratie van lwoo en pro in passend onderwijs

Reactie

Naam Praktijkcollege Tilburg (TAG van Gils)
Plaats Tilburg
Datum 16 december 2013

Vraag1

Wat vindt u van de wijze:
1. van overdragen van de ondersteuningstoewijzing van de RVC’s naar de samenwerkingsverbanden?
2. waarop het ondersteuningsbudget voor lwoo en pro wordt ingepast in en overgedragen naar de samenwerkingsverbanden?
Allereerst kun je Praktijkonderwijs en lwoo niet over één kam scheren. Praktijkonderwijs is wettelijk een vorm van regulier voortgezet onderwijs, evenals vormen als gymnasium en havo. Lwoo is een ondersteuningsvorm binnen het reguliere VMBO.
1. Akkoord, maar eigenlijk zouden de middelen ook overgedragen dienen te worden. De werkzaamheden zullen niet minder zijn/worden, dus de kosten komen voor rekening van het SWV.
2. Dit dient m.i. rechtstreeks terecht te komen op het brinnummer van de betreffende school voor praktijkonderwijs of de vmbo met lwoo.

Vraag2

Wat vindt u van de vormgeving van de mogelijkheden voor opting out zoals deze zijn opgenomen in het wetsvoorstel?
Nog onvoldoende vormgegeven als het gaat over de mogelijkheden tot handhaven van het huidige maatwerk dat geleverd wordt door VMBO's met lwoo en scholen voor praktijkonderwijs.

Vraag3

Wat vindt u van het tijdpad/de planning voor invoering?
Veel te krap. De stap na de bestuurlijke overeenkomsten naar inhoudelijke vormgeving is zo kort gepland dat er bijzonder weinig tijd voor de uitvoerders overblijft om met de besturen te communiceren over de consequenties van de genomen besluiten. De uitvoerders dreigen te gaan zweven. Hierdoor ontstaan veel vaagheden die m.i. onwenselijk zijn. Uiteindelijk zijn onze jongeren hiervan de dupe.

Vraag4

Wat vindt u van de positie van lwoo en pro in relatie tot het samenwerkingsverband en de waarborgen die zijn ingebouwd in de inpassing van lwoo en pro?
Het praktijkonderwijs hoort m.i. niet op de voorgestelde manier in een samenwerkingsverband thuis. Gecombineerd met de financiële belangen die voor besturen zwaar tellen en de opting-out mogelijkheden zijn er geen andere waarborgen dan de toezegging van de staatssecretaris dat hij zal "toezien". Geen waarborgen dus.

Vraag5

Vindt u augustus 2015 een goede maand om de RVC’s op te heffen en de taak van indicatiestelling over te hevelen naar de samenwerkingsverbanden, of is er een betere maand om dit te doen?
prima.

Vraag6

Wat vindt u van dit wetsvoorstel en zijn er nog specifieke zaken waar u een reactie op wilt geven?
Praktijkonderwijs heeft zich prachtig ontwikkeld en haar vorm van regulier voortgezet onderwijs waar gemaakt. Dat er nu over het praktijkonderwijs gesproken wordt als een arrangement wat op deze manier ondergebracht wordt in passend onderwijs is een slecht signaal. En vooral een slechte zaak voor de jongeren die heel veel baat hebben bij deze vorm van onderwijs.
Deze andere vorm van bekostiging gaat m.i. ook in tegen de gedachte van Passend Onderwijs.

En lwoo en praktijkonderwijs op één hoop gooien geeft aan dat wij als praktijkonderwijs er jammer genoeg niet in geslaagd zijn politici bekend genoeg te laten zijn met deze voortreffelijke vorm van regulier onderwijs. We hebben ons waarschijnlijk te veel op de jongeren die aan ons toevertrouwd zijn gericht.

Vraag7

Kunt u aangeven welke functie u heeft?
directeur van een school voor praktijkonderwijs