Meldplicht leveringsonderbrekingen hulpmiddelen
Reactie
Naam
|
Federatie Medisch Specialisten (Drs. A.L.J. Verhoeven)
|
Plaats
|
Utrecht
|
Datum
|
31 januari 2025
|
Vraag1
Europa voert een meldplicht in. Met deze wetswijziging zorgen we ervoor dat bepaalde informatie van de melding openbaar wordt gemaakt. Wat vindt u hiervan?
Op dit moment is een leveringsonderbreking vaak pas bekend zodra het artikel niet meer geleverd wordt. Dit legt veel druk op de ziekenhuizen en zorgprofessionals voor het vinden van een alternatief en de implementatie hiervan. De meldplicht zorgt ervoor dat een leveringsonderbreking van kritische hulpmiddelen eerder bekend is. Dit is van essentieel belang omdat een leveringsonderbreking van kritische hulpmiddelen direct impact heeft op de continuïteit en kwaliteit van de zorg.
Voor het zoeken naar een alternatief is het essentieel om exact te weten om welke artikelen het gaat. Door de informatie ook openbaar te maken kan iedereen die deze informatie nodig heeft deze direct raadplegen en kan de tijd benut worden om alternatieven te zoeken. Voor het implementeren van een alternatief product moeten risico’s in kaart gebracht worden, zorgverleners geschoold worden en soms processen worden aangepast. Het is essentieel dat er voldoende tijd is om het alternatieve product veilig in gebruik te nemen.
Vraag2
Wat vindt u van de boete die opgelegd kan worden als een fabrikant de melding niet doet?
Leveranciers van kritische medische producten spelen een essentiële rol. De continuïteit en kwaliteit van zorg zijn hiervan mede afhankelijk. Deze rol is dan ook niet vrijblijvend, hier moet verantwoordelijkheid voor genomen worden. Een tijdige melding van leveringsproblemen is hier onderdeel van. Indien een leverancier op dit onderdeel in gebreke blijft, wordt de consequentie afgewenteld op de zorg en de samenleving. Een boete dient als handhavingsmiddel en geldelijke compensatie hiervoor.