Meldplicht leveringsonderbrekingen hulpmiddelen
Reactie
Naam
|
LNAG (SA Goosensen)
|
Plaats
|
Vlissingen
|
Datum
|
31 januari 2025
|
Vraag1
Europa voert een meldplicht in. Met deze wetswijziging zorgen we ervoor dat bepaalde informatie van de melding openbaar wordt gemaakt. Wat vindt u hiervan?
Het openbaar maken van de informatie rondom een melding is noodzakelijk om de continuïteit van zorg te kunnen borgen. Op dit moment worden zorginstellingen vaak pas zeer laat geïnformeerd over leveringsproblemen; soms pas op het moment dat een hulpmiddel al helemaal niet meer beschikbaar is. Vaak komen zij hierachter doordat een order niet binnenkomt en ze zelf gaan bellen wanneer er een product komt.
Tijdige informatie is noodzakelijk om te onderzoeken welke alternatieven hulpmiddelen geschikt en beschikbaar zijn.
We onderschrijven de argumenten zoals in het wetsvoorstel beschreven; die benadrukken dat zorginstellingen tijd nodig hebben om interne processen aan te passen of zorgprofessionals op te leiden gebruik te maken van alternatieven hulpmiddelen.
Door het wegvallen van een hulpmiddel ontstaat er een verstoring op de markt waardoor de beschikbaarheid van alternatieven onder druk komt te staan.
Vraag2
Wat vindt u van de boete die opgelegd kan worden als een fabrikant de melding niet doet?
Leveranciers van medische hulpmiddelen spelen een essentiële rol in het borgen van de continuïteit van zorg. Deze rol zien wij dus dan ook niet als vrijblijvend.
Een tijdige melding van leveringsproblemen is hier onderdeel van.
Indien een leverancier op dit onderdeel in gebreke blijft, wordt de consequentie afgewenteld op de zorg en de samenleving.
Een boete dient als handhavingsmiddel en geldelijke compensatie hiervoor. Daarbij moet het boetestelsel in lijn zijn met wat andere Europese lidstaten.
Het inzetten van administratieve boetes is te beperkt;
Een fabrikant moet verplicht kunnen worden acties te ondernemen om de continuïteit voor de zorg te borgen.
Denk aan het aanbieden van alternatieven van andere fabrikanten en het compenseren van extra gemaakte kosten.