Wet maatregelen middenhuur
Reactie
Naam
|
Stadsregio Parkstad Limburg (J Rademaker)
|
Plaats
|
Heerlen
|
Datum
|
9 april 2018
|
Vraag1
Wat is uw mening over het wetsvoorstel Maatregelen middenhuur?
Namens de gemeenten uit de Stadsregio Parkstad Limburg willen we aangeven uw ingezette richting om de markttoets te vereenvoudigen te ondersteunen. Echter vragen wij in de uitwerking van de vereenvoudigde markttoets óók aandacht voor regionale verschillen.
In enkele delen van Nederland - zoals de regio Parkstad - lopen beleggers (nog) niet warm om te investeren in de bouw van huurwoningen (met een huur tot circa 900 euro / 1000 euro huur per maand) voor inkomensgroepen, grofweg tussen de 35.000 euro en 45.000 euro per jaar (middeninkomens). Toch is er ook in deze regio’s een tekort aan huurwoningen voor deze doelgroep. Het steeds opnieuw doorlopen van de procedure van de markttoets, waarbij het resultaat te voorspellen is, zorgt voor een drempel om middeldure huurwoningen te bouwen.
Daarom willen wij u vragen om de markttoets op zo’n wijze te vereenvoudigen, dat er ook tegemoet kan worden gekomen aan de problemen van regio’s met tekorten in de middeldure huur én een (relatief) ontspannen woningmarkt. Ons voorstel is om in regio’s als de onze één generieke markttoets uit te voeren, voor woningbouwprojecten voor middenhuur. Indien hieruit blijkt dat er geen interesse is vanuit marktpartijen, zouden woningcorporaties bij voorbeeld gedurende een periode van vijf jaar woningen kunnen bouwen in het middenhuursegment. Voor woningbouwprojecten middenhuur is dan gedurende vijf jaar geen markttoets noodzakelijk. Na vijf jaar kan dan weer een markttoets worden uitgezet. Wij stellen wel voor dat ook in deze opzet de uitgangspunten van de Woningwet 2015 behouden blijven (volkshuisvestelijke grondslag, gelijk speelveld, voorkomen risico’s DAEB-werkzaamheden).
Het voordeel hiervan is dat niet ieder woningbouwproject een nieuwe markttoets hoeft uit te worden uitgezet, waar de uitkomst al redelijk vaststaat. Dit geeft ook meer zekerheid om duurzame afspraken te maken met woningcorporaties over de kwalitatieve ontwikkeling van woongebieden en het toevoegen van zo’n 500 middeldure huurwoningen in onze regio in de komende jaren.’
Namens de Bestuurscommissie Wonen en Herstructurering van de Stadsregio Parkstad Limburg,
Tim Weijers, wethouder gemeente Kerkrade, tevens voorzitter van de Bestuurscommissie Wonen en Herstructurering van de Stadsregio Parkstad Limburg
Bijlage