Wet modernisering tuchtrecht Wet BIG
Reactie
Naam | namens NIP en NVO (mr R. Visser) |
---|---|
Plaats | Utrecht |
Datum | 3 november 2015 |
Vraag1
In het ontwerp worden in het voorgestelde artikel 1 Wet BIG (art. I, onder A) een aantal begrippen gedefinieerd.Leiden de gehanteerde opzet van het artikel en de daarbij gebruikte definities tot een eenduidig interpreteerbaar, helder en duidelijk artikel? Zo nee, waarom niet?
Ja, voldoende duidelijk
Vraag2
In het voorgestelde artikel 1 Wet BIG (artikel I, onder A) is bij het begrip geneeskunst in onderdeel g opgenomen dat onder geneeskunst tevens wordt verstaan handelingen die gericht zijn op het aanbrengen, modificeren, herstructureren en wegnemen van weefsel, voor andere doeleinden dan die bedoeld onder a tot en met d. Met deze toevoeging kan er geen twijfel over bestaan dat cosmetische chirurgie onder het begrip geneeskunst valt. Cosmetische chirurgie vindt in eerste instantie ook plaats zonder dat deze tot doel heeft van een ziekte te genezen dan wel iemand voor een ziekte te behoeden of de gezondheidstoestand van iemand te beoordelen. De voorgestelde wijziging is overeenkomstig aanbeveling 13 uit de tweede evaluatie van de Wet BIG. Ook wordt in artikel 35 bewust niet gesproken over individuele gezondheidszorg. Reden hiervoor is dat het verboden is voor anderen dan degenen aan wie de handelingen zijn voorbehouden die handelingen te verrichten, ongeacht of diegenen werkzaam zijn op het gebied van de individuele gezondheidszorg. Reden hiervoor is dat voorbehouden handelingen voor een ieder verboden zijn en niet slechts voor personen die werkzaam zijn op het gebied van de individuele gezondheidszorg. Het is van belang om dit te verduidelijken. Hierdoor wordt bijvoorbeeld verduidelijkt dat de als voorbehouden aangewezen handelingen ook voorbehouden zijn aan geregistreerde beroepsbeoefenaren indien zij met een louter cosmetisch doel worden verricht.Is het voor u duidelijk dat met dit wetsontwerp wordt geregeld dat ook cosmetische chirurgie en andere voorbehouden handelingen met een cosmetisch doel onder de reikwijdte van de Wet BIG vallen. Zo nee, welke mogelijkheden ziet u om het ontwerp te verbeteren?
Ja, voldoende duidelijk.
Vraag3
In het ontwerp van artikel 4a (art. I, onder E) staat dat bij algemene maatregel kan worden bepaald in welke gevallen en op welke wijze de beoefenaar van een beroep als bedoeld in artikel 3, eerste lid, kenbaar maakt onder welk BIG-nummer hij is ingeschreven.Hoe en in welke situaties denkt u dat een beroepsbeoefenaar zijn BIG-nummer het beste kenbaar kan maken?
In alle situaties waarin beroepsbeoefenaar in die hoedanigheid diens contactgegevens kenbaar maakt. Zowel bij huidige als nieuwe cliënten en in contact met medebehandelaars, verwijzers en ketenpartners.
Vraag4
In het voorgestelde artikel 36, onderdeel g (art. I, onderdeel N) wordt als voorbehouden handeling opgenomen het met behulp van licht, ultrasoon geluid of hoogfrequente elektrische stroom behandelen van lichaamsweefsel (het zg. laseren). Deze regel wordt gesteld vanuit het belang van de patiëntveiligheid.Denkt u dat een beperking in de toepassing van deze voorbehouden handeling tot lichaamsweefsel een goede beperking is? Zo niet, kunt u dan aangeven hoe de beperking in het belang van de patiëntveiligheid zou moeten worden aangepast.
n.v.t.
Vraag5
In het voorgestelde artikel 78a Wet BIG (art. I, onder VV) wordt de mogelijkheid geïntroduceerd om een beroepsbeoefenaar te gelasten zijn beroepsuitoefening onmiddellijk te beëindigen. Een dergelijke last kan worden gegeven indien voortzetting van de beroepsuitoefening naar verwachting een gevaar voor personen oplevert. De last duurt totdat de tuchtrechter over het functioneren van de beroepsbeoefenaar een oordeel heeft gegeven. Dat biedt de mogelijkheid een beroepsbeoefenaar in zeer ernstige gevallen te dwingen de beroepsactiviteiten op uiterst korte termijn te staken.Lijkt u dat de mogelijkheid van een Last tot Onmiddellijke Beëindiging van de Beroepsuitoefening om in ernstige gevallen een beroepsbeoefenaar het werken te beletten totdat de tuchtrechter een oordeel heeft gegeven over het functioneren van de beroepsbeoefenaar een goed middel of ziet u andere, minder ingrijpende mogelijkheden om het beoogde doel te bereiken?
In ernstige gevallen lijkt dit een adequaat middel uit het oogpunt van patiëntveiligheid. Het is echter ook een vergaand en zeer ingrijpend middel voor de betreffende beroepsbeoefenaar. Om die reden is de bewoording in het artikel 'naar verwachting' te ruim gesteld. dit criterium dient te worden aangescherpt, in bijvoorbeeld bij 'ernstig 'of 'evident' gevaar of 'als er sterke aanwijzingen zijn voor gevaar'. Dit sluit ook aan op de Memorie van Toelichting bij dit artikel, waarin wordt gesproken over 'evident gevaarlijke gevallen'. Het is aan te bevelen dat een dergelijke last ook consequenties heeft in internationaal of Europees verband.
Vraag6
In het algemeen deel van de memorie van toelichting is een paragraaf opgenomen over de administratieve lasten die dit wetsontwerp tot gevolg hebben.Ziet u mogelijkheden om hetzelfde resultaat te bereiken zoals beschreven in dit wetsontwerp met minder administratieve lasten tot gevolg?
Het door de professional verplicht vermelden van BIG-nummer lijkt niet te leiden tot een substantiële lastenverzwaring.
Vraag7
Is het u voldoende duidelijk wat dit wetsvoorstel beoogt en zo niet, op welke onderdelen denkt u dat het wetsvoorstel verbeterd of verduidelijkt kan worden?Voldoende duidelijk.
Vraag8
Zijn er onderdelen in het ontwerp die naar uw mening beter anders geregeld kunnen worden om de doelstellingen van dit wetsontwerp te realiseren?Het BIG-register maakt maatregelen en een LBB m.b.t. een BIG-geregistreerde openbaar. Het is aan te bevelen dat deze ook worden gemeld aan het Kwaliteitsregister Jeugd en vice versa. In het jeugddomein heeft de wetgever immers bepaald dat de taken in beginsel worden toebedeeld aan geregistreerde professionals, in het BIG-register of het Kwaliteitsregister Jeugd. De Inspecties werken al samen. In het geval een zware maatregel of last wordt opgelegd is het niet wenselijk dat de betrokken professional op basis van een registratie in een ander register het beroep kan blijven uitoefenen.