Wijziging van de Wet milieubeheer voor een nationale circulaire plastic norm
Reactie
Naam
|
Hordijk verpakkingen (Strategic Marketing Development Manager A. Verstraaten)
|
Plaats
|
Zaandam
|
Datum
|
30 april 2024
|
Vraag1
U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de wetswijziging en de toelichting. Gelet op de huidige marktomstandigheden in de plastic sector: In hoeverre draagt dit wetsvoorstel bij aan het stellen van de juiste kaders voor het slagen van een klimaatneutrale en circulaire economie met oog voor de economische positie van de plastic sector?
Bij Hordijk verpakkingen werken wij dagelijks intensief samen met ketenpartners , downstream en upstream, aan reductie van onze CO2 footprint en de verbetering van de circulariteit van onze verpakkingsoplossingen.
Onlangs heeft de EU ingestemd met de PPWR, een wet die onder andere gaat regelen hoeveel recyclaat er moet worden toegepast in verpakkingen. Hierin worden alle EU lidstaten en import in de EU aan dezelfde richtlijnen onderworpen. Door in de NCPN de import verpakkingen van de voorwaarden uit te zonderen worden Nederlandse producenten benadeeld ten opzichte van hun buitenlandse concurrenten. Naast extra administratieve lasten zullen ook de hogere kosten van hoogwaardige kwaliteit (voedselveilig) PCR leiden tot een forse verslechtering van onze concurrentiepositie wat snel ten koste zal gaan van arbeidsplaatsen. Er is dan geen sprake meer van, of treedt op z’n minst een verdere verslechtering op, van het bestaande “level playing field”.
Daarnaast zal de in Nederland ingezette en hoognodige ontwikkeling naar voldoende recyclaat van hoogwaardigere kwaliteit geremd worden omdat de handel in circulaire plasticeenheden de laagwaardigere inzet van recyclaat zal bevorderen. Hiermee verlaagd Nederland haar kansen een gezonde economische rol te spelen in de Europese markt voor circulaire plastics. Dit alles resulteert in een averechtse impact op de CO2 reductiedoelen.
Voor een duurzame en circulaire inzet van de primaire plastics is de beschikbaarheid van (voedselveilig) mono materiaal van het grootste belang. Chemisch gerecycled materiaal is nog maar zeer beperkt beschikbaar en het is nog onduidelijkheid of dit als 100% PCR materiaal ingezet mag worden. Uit de huidige mechanische stromen komt nu nog te weinig bruikbaar of te duur materiaal. Ons inziens moeten wij ons meer richten op maatregelen die de juiste materiaalstromen bevorderen in plaats van normen te stellen die leiden tot het verdunnen van de huidige circulaire stroom en/of importen.