Wijziging van de Wet milieubeheer voor een nationale circulaire plastic norm

Reactie

Naam Anoniem
Plaats Eindhoven
Datum 14 mei 2024

Vraag1

U kunt via deze website reageren op alle onderdelen van de wetswijziging en de toelichting. Gelet op de huidige marktomstandigheden in de plastic sector: In hoeverre draagt dit wetsvoorstel bij aan het stellen van de juiste kaders voor het slagen van een klimaatneutrale en circulaire economie met oog voor de economische positie van de plastic sector?
De keuze van een norm i.p.v. een heffing kan ik begrijpen. Het geisoleerd bekijken van de effecten van een heffing / norm in de NLse context leidt echter tot een suboptimale interpretatie. In Europees, maar ook internationaal verband gaan initiatieven voor normering en heffingen veel verder en leiden enkel tot innovatie en daarmee ook winst.
De huidige kosten van gebruik van fossiele grondstoffen worden nu niet meegewogen, zoals maatschappelijke kosten / kosten van effect op volksgezondheid en milieu, etc.
De ambities en het voorgestelde tijdpad gaan daarnaast niet ver genoeg om nu al een duidelijke verandering in gang te zetten. Met deze bepaling gaat NL eerder tot de achterhoede behoren in de wereld dan tot een innovatieve voorloper. Ook is niet duidelijk waarom niet alle polymeersoorten hieronder zullen vallen. Daarmee worden nieuwe polymeer(combinaties) gestimuleerd en dit is nu juist niet de bedoeling. Ook worden de huidige subsidies op fossiele grondstoffen onvoldoende benoemd, want die zouden natuurlijk voor 2027 al moeten zijn afgeschaft. Financiele instrumenten als 'true pricing' zouden de benodigde veranderingen verder kunnen aanjagen.